Trump
Foto: Gage Skidmore

Er det sandt, at Trump lyver?

30. november 2020
3 minutters læsetid

De politiske ideologer forsvinder til fordel for fakta: Sand eller falsk? Hvor ideologien før var, der er fakta nu. Sådan skriver månedens kronikør, Hans Hauge, som kalder fakta for vor tids Gud. Vi må imidlertid indse, at vi befinder os i post-sandhedens æra og aldrig kan komme tilbage til tiden før – den har nemlig aldrig eksisteret.

Af Hans Hauge 

Det har været en underlig debat i snart fire år. Den har ikke handlet om politik, men om forholdet mellem sandhed og løgn. Det er dybest set en filosofisk diskussion, der er blevet behandlet ufilosofisk. Politiken mener som så mange andre, at ”Trump blev valgt på løgne”. Han var ”løgnens præsident”. Man kunne finde tusindvis af næsten identiske udsagn, der alle henviser til tidligere udsagn og til hinanden. Det er en vedtaget sandhed. 22.000 løgne og ikke f.eks. 19.796. Hvor mange har mon tjekket tallet?

Fakta i stedet for ideologi

Politisk-ideologiske modsætninger er ved at blive erstattet af kampen mellem sandhed og løgn. De politiske ideologer forsvinder. Hvor ideologien var, har fakta sat sig. Det handler ikke om godt eller ondt i etisk forstand, ikke om rigtig eller forkert i politisk forstand, men om sand eller falsk i videnskabelig forstand. Kampen handler også om modsætningen mellem science (sandhed, fakta) og fiction (litteratur). Biden tror på science, Trump digter.

Er Trump den eneste løgner? Ja, næsten. Selv de mest forhadte politikere er ikke blevet kritiseret for at lyve. Hitler, Stalin, Mussolini blev kritiseret for mord og forbrydelser, men da vist ikke for at lyve? Man kan ikke forestille sig, at nogen sagde: Det værste ved Hitler var, at han løj 34.000 gange. Når Hitler sagde, at England var fjenden, løj han så? Nej, for den slags udsagn er performative og derfor hinsides sandhed og løgn.

Positivismens indtog

Hvad er sandhed for tiden? Det synes at være, når et udsagn svarer til fakta. Det hedder med et filosofisk ord ’positivisme’. Der findes en forestilling om, at der et eller andet sted findes rene fakta, som ingen har fremstillet, skønt fakta kommer fra facere, dvs. at lave, gøre, fremstille. Endog tv-serien Ulven kommer handler om sandhed og løgn. Lyver Hollie?

Fakta findes tilsyneladende forud for fortolkning. Fakta er nøgne, indtil man sætter ord på dem. De kan godt lide at få ord sat på, for så kan de sige noget, skønt protestere kan de ikke. Fakta finder sig i alt. Det er også blevet sagt i Politiken, at nogen frygter fakta. Er fakta farlige? Hvad kan de mon gøre?

Tal er gode fakta, og derfor spiller tal en stor rolle for faktatjekkere. De tæller og tæller, og derefter fortæller de og når man fortæller fortaler man sig. Tælle, fortælle, fortale hører sammen.

En ny Gud?

Sammenhængen mellem tal og fakta er der en historisk forklaring på, for fakta blev opfundet i det 17. århundrede i forbindelse med det dobbelte bogholderi, hvor den ene række tal skulle svare til den anden. Så passede det.

Vi så det, da Trump blev indsat. Siden har kampen stået om antallet af folk på pladsen. Ikke en politisk kamp, men en kamp om hvem der har talt rigtigt, selvom ingen har tallet. Fakta har guddommelig status. Det er noget, man tror på, og derfor var det blasfemi, da Kellyanne Conway brugte ordet ”alternative fakta”. Det er som at sige, at der er flere guder end fakta. Faktafolket blev ligeså vrede, som da muslimerne så Muhammed-tegningerne (løgnene).

Post-sandhedens æra

Trump er som det hedder i dag: ”post-truther”. Friedrich Nietzsche sagde: der findes ikke fakta, kun fortolkninger. ”Nein, gerade Tatsachen gibt es nicht, nur Interpretationen“ (1886).  Og derfor advarer filosoffer i dag i USA mod at læse Nietzsche. Folket må ikke miste troen på fakta. Ingen nihilister i vores gade.

Faktum er, at vi lever i post-sandhedens æra, og selvom mange drømmer sig tilbage til før-post-sandhedstiden, kommer de aldrig tilbage til den, for den har aldrig eksisteret. Jeg vil til slut anbefale en underholdende og nu forældet roman (fiction): Fear. Trump in the White House af Bob Woodward. En ting er sikkert: Joe Biden er også post-truther, men han skjuler det.

Hans Hauge er dr.phil. og lektor emeritus ved Aarhus Universitet.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique

Årsskriftet Critique