Nej, Critique er desværre ikke gratis – heller ikke for os

12. marts 2018
2 minutters læsetid

Af redaktionen

Foråret betyder ifølge traditionen generalforsamling i forlaget Munch & Lorenzen – altså Årsskriftet Critiques forlag eller det forlag der udgiver Årsskriftet Critique alt efter temperament. (Okay det her handler om penge, så hvis du bare vil springe direkte til det væsentlige kan du trykke her.)

Vi blev stiftet som et ApS i 2016, hvor vi før havde været et interessentskab. (Og før det var Årsskriftet Critique, som man kan læse, blot en del af Konservative Studenter.) I de år, vi har været aktive har vi udgivet en mængde gode bøger – ingen nævnt ingen glemt – som har været med til at sætte gang i en mere principiel idédebat i det borgerlige Danmark. Det samme har vi gjort med Årsskriftet Critique, som i 2017 udkom med sin 10. årgang.

Den slags er desværre dyrt. Der er ikke penge i borgerlig idédebat, og da slet ikke i den konservative af slagsen. Og efter et par år, hvor det hele ellers er gået af sig selv, har vi desværre måttet håndtere et større underskud på driften i år.

Alt det gode

Nej, nej. Det er ikke løg og blodsuppe det hele. Der er også meget godt nyt. Vi har haft en voldsom vækst i antallet af besøgende her på aarsskriftet-critique.dk – 57 procent blot over det seneste år – og endnu mere, hvis vi sammenlinger med tiden omkring 2015 og før.

Vi har fået stadig flere følgere på Facebook. Ja, vi forstår det egentlig ikke selv, men vores lille niche-produkt bliver nu fulgt af over 3500 mennesker. Nu er det jo desværre ikke alle, der tegner abonnement. Nej, så havde vi ikke kunnet få armene ned. Men også på den front har vi oplevet en virkelig imponerende vækst, som ligger lige i underkanten af 60 procent, siden vi blev et ApS i 2016.

Vi har altså meget at være tilfredse med.

Vi leverer på regulær basis bøger, tidsskrifter og en masse – rigtig meget (og nok også lidt for meget) – gratis materiale i form af artikler, klummer og senest podcasts. Det er godt. Det er derfor I læser det. (Og det gør I jo)

Vi er sat i verden for at sprede ordet, så vi vil ikke mure vores artikler inde bag en betalingsmur. Men gratis er det ikke. Og vi har ingen rige onkler. Vi får ikke faste tilskud fra firmaer eller fonde. (Den offentlige tidsskriftsstøtte får vi som borgerligt orienteret tidsskrift naturligvis afslag på – med evigt skiftende begrundelser, der afslører hensigten.) Og desværre er vores bøger heller ikke just guldgruber.

Hvad kommer der til at ske?

Det korte af det lange er, at vi som tidsskrift og forlag kommer til at blive nødt til at tænke lidt mere i, hvordan vi tjener (bare lidt flere) penge på vores arbejde. Vi skal heldigvis ikke leve af det. Men forlaget skal dog overleve af det – og der skal være midler nok til, at vi tør at tage chancer og investere. Dertil kommer det kedelige. Administrationen. Nye regnskabskrav betyder, at vi skal betale for at få ting gjort, som vi ikke skulle tænke over før. Den nye persondataforordning fra EU giver os allerede en mindre depression.

Derfor kommer vi til i fremtiden at overveje forskellige muligheder for, hvordan vi kan få mere ud af det meget gratis materiale, som vi publicerer. Vi kommer altså til at bede jer om mere hjælp. Der er ikke noget på bordet endnu, men det kommer der. Og vi håber, at I – vores trofaste læsere – vil være med til at give en hånd med, når den tid kommer.

Indtil da, skal man naturligvis være mere end velkommen til at støtte den borgerlige kultur-, idé- og samfundsdebat. Eller – hvis du læser med herinde uden at være abonnent – så kan du jo lige tegne abonnement. Det koster vitterligt kun 150 kr. om året. (Det er 12,5 kr. om måneden, eller under en halv krone om dagen) og for de penge får du Årsskriftet Critique (med en masse ikke-gratis indhold) leveret direkte til din adresse. 

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique

Årsskriftet Critique