Årsskriftet Critique 2013 – Hvad kan du vente dig?

21. august 2013
2 minutters læsetid

CritiqueVISå varer det ikke længe

Medens den ideologiske debat mellem konservative og liberale blomstrer, har redaktionen for Årsskriftet Critique haft travlt med at lægge sidste hånd på dettes års udgave af Årsskriftet Critique. Vi kan love, at det bliver både godt og fyldigt. Årets udgave rummer således over 200 siders artikler. Efter planen udkommer vi i år ultimo september, hvor vi sender årsskriftet direkte til vores mange abonnenter. Vi kan dog allerede nu løfte sløret for, hvad du kan finde i Årsskriftet Critique 2013; og vi håber, at du vi tegne abonnement, hvis du ikke allerede holder tidsskriftet.

Hvad er Årsskriftet Critique

Hvad er egentlig meningen med dette tidsskrift? Årsskriftet Critique udspringer af tidsskriftet Critique, der begyndte at udkomme i 1964. I 2008 blev det til et årsskrift, der søgte at skabe et forum for en mere kvalificeret idé- og samfundspolitisk debat. Vi bringer hvert år artikler fra og om den konservative og borgerlige kultur-, idé- og samfundsdebat. Årsskriftet indeholder således både artikler, der belyser aktuelle idépolitiske spørgsmål og artikler, der behandler forskellige historiske, kulturelle, politiske og samfundsvidenskabelige emner. Vi udkommer hvert efterår og abonnement koster 125 kr. Du kan bestille det her.

Årsskriftet Critique 2013

I Årsskriftet Critique skriver JP-kommentator og ph.d. Mikael Jalving et tankevækkende og underholdende essay om hans oplevelser med at stikke næsen frem i udlændingedebatten hos det svenske broderfolk. Europaparlamentariker Morten Messerschmidt skriver om EF-domstolens undergravning af det danske folkestyre og magt. art. i filosofi Henrik Gade Jensen, der nu virker som sognepræst, skildrer, hvordan folkekirken netop nu undergraves af DJØFisering og politiske centraliseringsbestræbelser. Torben Bramming, der ligeledes er præst i folkekirken, diagnosticerer moderniteten og dens opløsende virkning på samfundet og dr.phil. historiker Jon A.P. Gissel tager tråden op og i sit opgør med den postmodernisme, i hvilken han ser en radikalisering af det moderne.

Årsskriftet Critique rummer også i år principielle overvejelser om konservatismen. Ikke mindst direktør og doktorand David Munk Bogballes kritik af Det Konservative Folkepartis mangel på konservatisme, hvori han finder en væsentlig årsag til partiets nu lange krise.

Særligt to artikler tager udgangspunkt i tidens dannelsesdebat. Folkeskolelærer og folketingskandidat (K) Casper Strunge angriber folkeskolens lange faglige deroute, hvor dannelsen er trådt under fode af reformpædagogikken. Ph.d.-stipendiat Johan Christian Nord kaster sig med udgangspunkt i gymnasieskolen ud i en kritik af den ukritiske dyrkelse af åndsradikalismens fører Georg Brandes, som hersker i gymnasiets lærerbøger.

Årets udgave rummer også på tre skildring af centrale skikkelser i dansk konservatismes politiske idéhistorie. Cand.theol. Martin Ravn skriver om litteraturkritikeren Harald Nielsen, som er en af dansk konservatismes tidlige hovednavne, redaktør phd.- stipendiat Christian Egander Skov skriver om den konservative politiker Alfred Bindslev, der var stærkt inspireret af Nielsen, og historikeren Jacob Aarslev giver en indføring i den hermeneutiske religionshistoriker Vilhelm Grønbechs kulturtænkning og konservative samtidskritik. Og efter dette dyk ned i historien afsluttes Årsskriftet Critique af redaktør, ph.d. Jens Wendel-Hansens tour de force gennem dansk litteratur og populærkultur i jagt på oversete konservative temaer.

NB! følg med her på siden. Vi opdaterer snart så du kan læse meget mere om de enkelte artikler, forfatterne, samt næste års nummer af Årsskriftet Critique.

Bestil Årsskriftet Critique for 125 kr. 

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside