Israel Defense Forces
Foto: Israel Defense Forces

Israel har ret til at forsvare sig!

3. november 2023
5 minutters læsetid
Når talen falder på palæstinensisk terrorisme, er venstrefløjens automatreaktion at pege på israelske bosættelser og besættelsen af Vestbredden. Men Hamas’ angreb den 7. oktober afslørede ifølge månedens kronikør hulheden i denne afledningsmanøvre. Israel har ret til at forsvare sig, skriver Jonatan Møller Sousa.

Hamas begik d. 7.oktober 2023 en horribel og brutal forbrydelse. Nu burde alle kunne forstå, hvilken bestialsk fjende Israel forsvarer sig imod.

Israel har været gode til at forsvare sig mod palæstinensisk terrorisme i mange år. Der er derfor helt naturligt, at mange kunne spørge sig selv, om Israel ikke kunne gøre mere for at livet blev nemmere for almindelige palæstinensere.

Israels regering og militær står hver dag med et dilemma: Landet skal finde den rette balance mellem at beskytte sine egne eller reducere den militære kontrol af palæstinenserne. Det er en umulig opgave. Efter d. 7. oktobers voldtægt og mord på børn, kvinder og gamle bør enhver kunne forstå Israels ret og pligt til at beskytte sig.

Er venstrefløjen de gode?

Venstrefløjen har adopteret Palæstina som en mærkesag, som et brændemærke i deres selvforståelse om godhed. For venstrefløjen er der intet dilemma for Israel. Der er ingen nuancer. Israel er forbryder og sådan er det.

Automatreaktionen er altid at snakke om bosættelser og besættelse.

Man kan som en del af venstrefløjen beskylde Israel for alverdens mest modbydelige forbrydelser: Apartheid, folkemord og etnisk udrensning. Man behøver ikke løfte nogen bevisbyrde, for alle véd, at Israel er forbryderen mens palæstinenserne er ofre.

Efter d. 7. oktobers rædsler er venstrefløjens fordomme om israelsk ondskab afsløret. Automatreaktionen er altid at snakke om bosættelser og besættelse. Dette har aldrig givet mening, for folk, der kender til konflikten.

Besættelserne som undskyldning

Spørgsmålet om bosættelserne er det mest almindelige: Hvorfor tager Israel land fra palæstinenserne?

En bosætter er en jøde, der af forskellige grunde gerne vil bo på Vestbredden. Det kan for eksempel være af religiøse årsager, fordi Biblen fortæller, at Abraham boede på Vestbredden. Efter Israels erobring af Vestbredden i seksdageskrigen i 1967 ønskede en del af højrefløjen, at området skulle annekteres og gøres til en del af Israel. Et flertal valgte dog, at Vestbredden skulle anvendes i forsøg på at forhandle en fred.

kravet til Israel om at fjerne bosættelser fra Vestbredden er det samme som at sige, at Vestbredden skal være fri for jøder.

Som kompromis lavede man bosættelserne. Man lavede byer et stykke væk fra de arabiske byer, hvor jøder kunne bo. Det er bosættelserne. Var det forkert af Israel? Måske. Er bosættelserne ulovlige? Det er de kun, hvis man anser det for en krigsforbrydelse, at jøder bor på Vestbredden.

Skal Vestbredden være jødefri?

Sandheden er, at gode venner af Israel også kan være imod bosættelserne. Men at når det internationale samfund henviser til bosættelserne som ulovlige – som en krigsforbrydelse – så afsløres en løgn og et had. Man kan ikke komme udenom, at kravet til Israel om at fjerne bosættelser fra Vestbredden er det samme som at sige, at Vestbredden skal være fri for jøder.

Men lad mig hjælpe dig lidt. Jeg er jøde, ven af Israel og zionist. Jeg har ikke noget imod, hvis Israel fjerner bosættelserne. Jeg vil gerne give dig fripas til at mene, at Israel skal fjerne bosættelserne. Det gør dig ikke til racist eller noget, der ligner. Jeg synes bare fokus på jøder, der bor fem kilometer øst for Jerusalem, er en lille smule ligegyldigt.

Bosættelserne er ikke konfliktens årsag

Du finder stadig gode venner af Israel, der mener, at mulighederne for fred med palæstinenserne ville vokse, hvis Israel fjerner bosættelserne. Det er en fin holdning, men også beviseligt forkert.

Israel fjernede i 2005 alle bosættelser fra Gaza – området er i dag jødefrit. Alligevel har alt for mange palæstinensere i Gaza valgt at det var vigtigst at myrde almindelige israelere, og har forsøgt alt hvad de kunne.

Den 7. oktober 2023 lykkedes det dem. Hvis palæstinenserne en dag finder ud af, at de hellere vil fred end krig, så er det mit forslag, at bosætterne bliver jødiske statsborgere i Palæstina. Det er naivt, men håbet om fred kræver naivitet.

Besættelsen er forsvar

Hvad så med besættelsen? Hvorfor holder Israel Vestbredden i et jerngreb? Der er soldater og checkpoints, så man ikke kan bevæge sig fra den ene by til den anden uden af blive genstand for militær kontrol. Hvorfor fjerner Israel ikke besættelsen? Hvorfor fjerner Israel ikke sine soldater fra Vestbredden? Hvorfor holder Israel Palæstina ulovligt besat?

Først når palæstinenserne afvæbner Hamas og Islamisk Jihad og alle andre terrororganisationer, først da kan Israel fjerne sine soldater fra Vestbredden.

Efter 7. oktober 2023 kan enhver forstå Israels behov for at sørge for, at palæstinensiske terrorister ikke kommer ind og dræber og voldtager. Det har være umuligt for almindelige danskere at forstå Israels frygt for palæstinensisk terror og Israels behov for militær kontrol på Vestbredden.

I dag forstår man det godt. Først når palæstinenserne afvæbner Hamas og Islamisk Jihad og alle andre terrororganisationer, først da kan Israel fjerne sine soldater fra Vestbredden. Besættelsen er forsvar, det er, hvad man skal forstå.

Opbakning til palæstinensisk terror

Man skal også forstå, hvor stor opbakning der er til palæstinensisk terror. Selv efter bestialsk vold og mord mod dansende, sovende, børn og ældre så vi jublen ikke kun på Vestbredden og i Gaza, men også i Europa, også i Danmark.

Og det var ikke kun palæstinensere der jublede og forsvarede Hamas’ ugerninger. Muslimer i hele Europa kom med opbakning både på gaderne og i medierne. Tusinder og tusinder gik fra Den Røde Plads på Nørrebro i et optog, hvor banneret til demonstrationen var et billede at det ødelagte grænsehegn, hvorfra Hamas kom ind i Israel.

Blandt palæstinensere er det mainstream at hylde terrorister. Skoler og pladser bliver opkaldt efter navngivne terrorister. På Vesterbro i København ligger Tove Ditlevsens skolde. Alle elever på den skole kender til hendes liv og hendes forfatterskab.

I Hebron på Vestbredden ligger en pigeskole opkaldt efter Dalal Mughrabi, hvis eneste gerning i livet er at have udført et bombeangreb, der dræbte 37 mennesker, herunder børn. Alle børn på Dalal Mughrabi-pigeskolen i Hebron kender til hendes terror.

Venstrefløjens automatreaktion med at snakke om bosættelser og besættelse bør aldrig mere tages seriøst.

Man kan også tjene penge på at være palæstinensisk terrorist. Det palæstinensiske selvstyre udbetaler pengepræmier til alle fængslede terrorister, og hvis en terrorist er dræbt, så får familien penge.

Hvordan skaber vi fred?

Opbakningen blandt palæstinenserne til mord og voldtægt af jøder hænger hverken sammen med bosættelser eller besættelsen. Opbakningen til terror handler om et dybt ønske om at få ”hele Palæstina” tilbage, altså fjerne Israel fra landkortet.

Hvis man ønsker at gøre en indsats for mere fred, så skal man rette sin fokus på palæstinensernes opbakning til med vold og terror at udslette Israel.

Venstrefløjens automatreaktion med at snakke om bosættelser og besættelse bør aldrig mere tages seriøst.

Jonatan Møller Sousa

Jonatan Møller Sousa er cand.polit., daglig leder af Forum for Dialog om Israel og forhenværende næstformand for Dansk Zionistforbund.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside