Live-reportage fra et sofa-valg

6. november 2022
2 minutters læsetid

Stilhed før stormen. Det er den eneste måde, jeg kan beskrive min valgaften på. Eller i hvert fald stilhed før en brise.

Jeg har set, at andre har skrevet reportager fra deres valgaften. Hvor de spankulerer rundt. En spankulage. Her er min spankulage.
Men jeg spankulerede ikke.

Storm er i øvrigt et stort ord. Jeg kan huske i gamle dage, da valgaftener var så festlige, at man fik tømmermænd af dem.

Det var i KU- og KS-tiden. Dengang hvor vi med åbne arme og højt humør udslettede mindet om valgaftenens ydmygelse af vort kære gamle parti ved at ydmyge os selv med store mængder af alkohol.

I mit 37. år ser en valgaften anderledes ud. Omkring kl. 17 åbner jeg køleskabet og opdager, at det er tomt. Jeg er på besøg hos familie i Århus. Men der er ingen hjemme – og altså heller intet i køleskabet.

Så jeg må tage i Føtex. Skal jeg købe valgflæsk? Ja det kunne være skægt. Men hvem gider dog lave valgflæsk til sig selv? Måske jeg bare skulle tage en rugbrød. Men det er alligevel for kedelig. Selvom det er med makrel og agurk.

Det skulle også nødigt hedde sig.

Jeg vælger en let tapasanretning. Mit go-to-valg, når jeg ikke ved, hvad jeg skal vælge. Det udskyder valget til sidste øjeblik. Man kan vælge løbende. Den pølse dér og dette stykke ost! Og så noget andet.

Jeg har heldigvis brevstemt. Så der kan jeg ikke indfanges af vankelmodet.

Hjemme foran fjernsynet tænder jeg for Danmarks Radio. Jeg ved ikke, hvordan jeg får TV’et til at vise TV2. Så jeg går glip af aftenens store drama, forskellen mellem de to kanalers prognoser.

Jens Ringberg hopper og danser som en laboratorierotte på amfetamin. Hvis en sådan hopper.

De unge journalister i felten er klædt i dårlige jakkesæt. De har sikkert sportssko på. Jeg hæfter mig ved det vigtigste. Som aftenen skrider frem, bliver reportagerne stadig mere ligegyldige. Hæse kvindelige reportere råber nyt fra valgfesten. Til min valgfest er ingen blevet hæse, men jeg har slået benene op.

Vildskab ved kakkelbordet.

Jeg får en grådkvalt radikal partileder med. Det er ikke den værste aften, selvom mørket sænker sig, fordi jeg ikke har formået at tænde lys.

Kl. 21.30 – tror jeg – slår jeg lyden fra og begynder at læse. Ikke et land for gamle mænd. Cormac McCarthy. En slags post-western. Men I har sikkert set filmen. Meningsløsheden strakt ud over det amerikanske landskab, der engang var Frontier, men nu bare er mellemrum.

Vi, der valgte natten,
vi får uglerunde øjne
sået til med sære syn.

Men jeg vælger nu at gå i seng. Det hele står jo alligevel i avisen i morgen. Afstand er også det eneste perspektiv, der kan tænkes fra. Alligevel.

Da jeg står op viser det sig, at Lars Løkke har sejret, men snublet i sidste øjeblik.

Eller vælgerne har valgt noget andet. Eller, det har de ikke. Men der er noget med valgloven og så vinder Mette alligevel.

Først nu hvor forhandlingerne er i gang, er dramaet vokset til et niveau, hvor det kan engagere den flygtige opmærksomhedsevne, man har tildelt mig. Det borgerlige Danmark er brudt sammen.

Det er dramatisk. Støjberg var en revolte mod VK. Løkke var en revolte mod Støjberg. Nu er alt splittet til atomer. Venstre er topdværg i det borgerlige Danmark. Men ikke mere end det. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er henvist til den dybest irrelevans.

Alt er forandret siden dengang. De sidste rester af V-O aksen sprængt til atomer i samme størrelse som Dansk Folkepartis folketingsgruppe og Jarl Corduas integritet.

Nej, De Konservative har naturligvis tabt. Noget er da ligesom i gamle dage.

Christian Egander Skov

Christian Egander Skov er historiker og ph.d. i moderne politisk historie fra Aarhus Universitet. Han er forfatter til bogen “Borgerlig Krise” (2022) samt Konservatisme i Mellemkrigstiden (2016). Han forsker i efterkrigstidens centrumhøjre-tænkning og er fast bidragsyder til Berlingske Tidende og Altinget. Desuden modtager af Weekendavisens litteraturpris 2022

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside