Skulle han ikke være taknemmelig for at nå så meget på baggrund af så lidt?

9. september 2020
3 minutters læsetid

Det er vigtigt med konkurrenceevne, et ordentligt sygehusvæsen og Venstre ved magten, både kommunalt og på Christiansborg. Dette må være den politiske substans, man tager med sig efter endt læsning af Lars Løkke Rasmussens nye erindringsbog Om de fleste og det meste.

Lars Løkke tydeliggør i den henseende, og indrømmer det eksplicit, at ideologi ikke er hans metier. Løkke er realpolitiker med stort R, og hans realpolitiske målsætninger kan koges ned til, at det er godt med Venstre ved magten, et bredt samarbejde over midten og økonomiske reformer, der sikrer fremtidens velfærd.

Et forsvar for realpolitikken

På den ene side er det umådeligt kedelige visioner, der er nemme at afvise som udtryk for manglende intellektuel formåen og tilsvarende manglende visioner og dybe analyser. På den anden side er det måske meget godt for landet i mange henseender, at vi styres af hårdkogte realpolitikere, der faktisk går op i konkret politik og er ligeglad med idéer.

Lars Løkke er med andre ord en handlingens mand og det har ført ham vidt omkring i sit unge og voksne politiske liv.

Det kalder efter endt læsning på en irriterende respekt for, at det faktisk er det jordnære kedelige politik, der gør samfundet til et bedre sted, selvom vi andre mere idéorienterede mennesker finder det for banalt og åndløst at gå op i regional transportpolitik og kommunale budgetter.

Man kan dog også vende irritationen om og trøste sig med, at man med ihærdighed, snusfornuft og smag for magten iblandet retoriske evner i verdensklasse, faktisk kan komme til tops i samfundet. Vejen til magtens korridorer synes i hvert fald mere åben end lukket, hvis man har et ønske om en dag at køre i ministerbil og samtidig ændre noget konkret i samfundet.

Hvad koster det at blive statsminister

Det leder videre til det egentlige spørgsmål som bogen rejser: Er der en pris at betale for at være landets statsminister? Svaret er ja. På den ene side er der magtens sødme, på den anden side må man spille et spil, som de færreste har lyst til at spille. Politik på topniveau er nådesløst, og Løkke giver et sjældent indblik i en verden, hvor man kan risikerer at skulle true sine modstandere (journalisterne) med usande pædofilianklager, for ikke selv at blive spist levende.

I det hele taget har Løkke hele vejen igennem bogen en gennemgående foragt for dele af pressen herunder i særdeleshed Ekstra Bladet, hvis rolle i forhold til Løkke har været at sørge for at smide ham på forsiden med den ene skandalesag efter den anden.

Flere gange undervejs i bogen bliver Løkkes foragt for Ekstra Bladet så stort, at selvom det slet ikke passer ind i konteksten, så fyrer han nærmest impulsivt en bredside af. Særlig tydeligt bliver det, når han ud af det blå eksplicit undrer sig over, hvorfor journalister overhovedet gider arbejde for Ekstra Bladet.

Man efterlades ikke med nogen tvivl om, at Løkke har følt sig uretfærdigt behandlet igennem sin tid på magtens tinde. Helt uskyldig har han dog ikke været, og det anerkender han da også selv. Hvor meget han selv mener det, og hvor meget han føler sig tvunget til at anerkende det, kan man dog spekulere lidt over.

Et menneske på godt og ondt

At Løkke ikke holder sig tilbage med sine personlige kæpheste i bogen, er dog også det, der gør den så læseværdig og underholdende. Men det afslører også en mand der ikke kan lade uretfærdigheder (overfor ham selv) ligge. Det kan tolkes på flere måder: Er Løkke bare en person med en stor retfærdighedssans, eller er han en stædig teenager på trods af sin fremskredende alder? Bitterhed klæder sjældent nogen, og slet ikke mennesker der har været så privilegerede, at være statsminister af to omgange.

En taknemmelighed over, at man med et relativt begrænset analyseapparat, og en relativ hyppig brug af floskelsnak, er kommet så langt, havde været mere klædeligt end den bitterhed han ikke kan lade være med at vise.

Om man bliver klogere på noget egentligt substantielt efter at have læst bogen, ved jeg ikke. Men man bliver klogere på Lars Løkke som menneske. Og menneske dét er han. På både godt og ondt.

Lars Løkke Rasmussen Om de fleste og om det meste, Kbh. 2020

Rasmus Ulstrup Larsen

Rasmus Ulstrup Larsen er cand.merc.fil. fra Handelshøjskolen i København. Han har i en årrække arbejdet som gymnasielærer. I dag er han redaktør ved Årsskriftet Critique og arbejder som politisk konsulent på Christiansborg. Rasmus Ulstrup Larsen er desuden forfatter til den anmelderroste bog Tidens Tegn.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside