skal vi bare fortsætte?

19. september 2017
3 minutters læsetid

Af Andreas Meng

Ængstelig mand tror evig at leve,
kan han for kamp sig vare,
men ælde giver ham ingen fred,
om også spyd ham sparer.
– Håvamål

Hvad var vores politikeres råd til vesterlændingene efter terrorangrebene? “Fortsæt som I plejer”, “Lad jer ikke opsluge af mørket”, “Stå fast på vores uknægtelige værdier” etc. etc. etc. De samme ord og floskler som altid udtales. Hvis bare vi fortsat hygger os, så “vinder mørket ikke over lyset”. Det er rådene til privatpersoner. Det offentlige og myndighederne skal så forebygge ved økonomisk og psykologisk hjælp.

“Run, hide, tell”

I forlængelse af denne tankegang lancerede det engelske politi i december 2015, efter angrebet i Paris, en ny doktrin, som borgerne skulle følge, såfremt en terroraktion skulle opstå. “Run, hide, tell” hedder doktrinen. Det siger egentlig sig selv hvad doktrinen går ud på, men for sjovs skyld kan vi gennemgå det. Befinder du dig i et terrorangreb, så smid alt hvad du har i hænderne, ignorer eventuelle tilskadekomne, gem dig og kald så på hjælp. Hvad du kan forvente dig af andre i et terrorangreb er, at de flygter og efterlader dig. Hvad andre kan forvente sig af dig i et terrorangreb er, at du flygter og efterlader dem. Det er hvad myndighederne råder dig til. Løb, gem dig, råb på hjælp og fortsæt hyggen.

Men så må jeg sige, hvad der skal til. Hold op med at fortsætte som før, hold op med at løbe, hold op med at gemme dig. Bliv voldelig!

Bliv vred

Begynd at blive stærk. Skide være med om det er sundt, om du ser godt ud, om det hjælper dig til at leve længere. Træn dig stærk, så du får styrken, så du får det fysiske og mentale overskud, så du bliver selvsikker. Stol på din intuition, stol på dine fordomme, så du kan komme situationen i forkøbet. Lyt til din mavefornemmelse, for den har ret. Og når så situationen oprinder, så fokuser på hvad du kan gøre ved ham, i stedet for hvad du tror han kan gøre ved dig, fokuser på hvordan du vil have situationen til at ende, i stedet for hvordan du tror den vil ende. Vend din frygt til vrede.

Hold op med at fortsætte som før, hold op med at løbe, hold op med at gemme dig.

Bliv vred! Hvad bilder han sig ind?! Han vil slå dig, din familie og dem du elsker ihjel. Find en måde at komme tæt på ham, find god dækning og skjul på vejen, find alle tænkelige genstande der kan bruges som våben, flasker, knive, stole, et skilt, en skovl, din bil, saml folk sammen, hjælp hinanden med at stoppe ham, få folk til at tilkalde hjælp, yd førstehjælp, læg pres på blødende sår. Du har ingen anden mulighed.

Væn dig til det

Situationen er allerede voldelig, det er allerede farligt. Der er ingen måde at komme ud af konflikten, for du er allerede i den. Så du må beslutte dig. Skal han fortsætte sin ødelæggelse og tage flere med sig, eller vil du gøre alt for at forhindre ham? Vil du fortsætte med at lade dit barn, din hustru, din mor, dine venner være mål for perverterede voldsmænd eller vil du stoppe dem? Det kræver ikke jiu jitsu, krav maga eller karate, det havde jægerne for 400.000 år siden heller ikke (som Tony Blauer udtrykker det i sin Cycle of Behaviour). Det kræver at du, og vi, beslutter os for at vende frygten til vrede og vende viljen til at løbe og gemme sig om til at stoppe voldsmanden. Det kræver at du hele tiden fortæller dig selv, at du vil konflikten, og at du kan og vil komme sikkert ud af den.

Jeg opfordrer ikke til selvtægt, eller til at rende rundt og slå den ene efter den anden ned, men jeg opfordrer til, at man gør alt hvad man kan for at forberede sig mentalt og fysisk til at bruge vold når situationen kræver det. I den situation er det lige meget hvor mange indvandrere og flygtninge der kommer ind i landet, hvem der sidder i Folketinget eller om politiet kun er et kvarter væk. I den situation er det kun dig, og dem du kan samle, som kan ændre situationen, og det kan I kun med vold. Så træn dig til det, forhold dig til det, væn dig til det.

Lovet være Herren, min klippe, som opøver mine hænder til kamp og mine fingre til krig. (Salme 144)

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside