EU’s umulige flygtningepolitik

25. marts 2017
1 minuts læsetid

Ved en tale i Polen advarede EU’s flygtningekommissær, grækeren Dimitris Avramopoulos, Polen og de øvrige EU-lande om konsekvenserne ved ikke at leve op til de flygtningekvoter, der er tvunget ned over talrige medlemslande.

Dybe revner i tilliden

Denne udmelding kommer på et tidspunkt, hvor en rekordstor del af EU’s indbyggere er alt lige fra skeptiske til dødsens trætte af indblanding i suveræne nationers politik. Storbritannien har netop meldt sig ud. Danmark stemte nej til afskaffelsen af retsforbeholdet. Frihedspartiet i Holland gik markant frem. En tredjedel af franskmændene vil stemme på Le Pen, der vil melde Frankrig ud af EU. Polen har kategorisk nægtet at følge kommissærens anbefaling, og Slovakiet og Ungarn har stævnet EU-kommissionen for netop kravet om tvangsmæssig fordeling af flygtninge. Eksemplerne er mange, og revnerne i tilliden til EU er dybe.

Hvis man virkelig elsker det europæiske samarbejde, bør man gå tilbage til et EU, der handler om frihandel frem for tvungen omfordeling af flygtninge. Det er den eneste måde, man kan bevare et velfungerende EU på.

Flygtningekommissæren har åbenbart vurderet, at løsningen på den stigende skepsis over for EU er at presse endnu mere lovgivning ned over landene, som landets befolkning er utilfredse med – og med god grund. Hvorfor i alverden skulle de øvrige EU-lande bestemme, hvor mange flygtninge Danmark vil tage imod? Det har kun tjent til Danmarks fordel, at man ikke har ført en lige så lempelig indvandringspolitik som eksempelvis Sverige. Man behøver ikke tage længere end til Malmø for at opdage, hvor forskelligt to ellers ens kulturer har udviklet sig. Heldigvis er Danmark ikke omfattet af den fælles asylpolitik med vores nej til afskaffelsen af retsforbeholdet.

Tilbage til frihandel

Ikke nok med, at folk er skeptiske over for et sådant forsøg på at indføre en fælles asylpolitik – det kan i grunden slet ikke lade sig gøre. Inden for Schengen er der fri bevægelighed, og det vil være umuligt at kontrollere, hvorvidt de flygtninge, som Polen eller Ungarn har fået tildelt, rent faktisk bliver i disse lande frem for at drage til eksempelvis Skandinavien.

Såfremt EU-toppen fortsætter ad den sti, vil revnerne i EU-samarbejdet kun blive større og større. De selvudnævnte pro-europæere forstærker kun befolkningens skepsis over for Europa. Det vil uundgåeligt føre til flere tilfælde som Brexit. Hvis man virkelig elsker det europæiske samarbejde, bør man gå tilbage til et EU, der handler om frihandel frem for tvungen omfordeling af flygtninge. Det er den eneste måde, man kan bevare et velfungerende EU på.

Kuzma Pavlov

Kuzma Pavlov er født i Rusland og følger med stor interesse med i, hvad der sker i det store land mod Øst. Han betegner sig som nationalkonservativ, er formand for KU i København og har ligeledes siddet i bestyrelsen i Trykkefrihedsselskabet. Hans fokus spænder derfor bredt fra udenrigspolitik over ytringsfrihed til moderne kulturkamp.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside