Schmitt på dansk

Den konservative retsfilosof Carl Schmitt er en kontroversiel figur, men har for nylig oplevet fornyet interesse fra både højre- og venstrefløj. Hvad er det ved Schmitts tænkning, som mange har fundet relevant i dag? Søren Hviid Pedersen har skrevet den første danske introduktion til Carl Schmitt, der her anmeldes af Jacob C. Senholt.

For Schmitt er det det politiske der gør en forskel mellem det liv, der har betydning, alvor og konsekvenser, og det liv, der blot leves, bevidstløst, ufarligt og ligegyldigt. Det politiske moment giver menneskets liv ind hold og betydning i kraft af dets alvorlighed, som består i det forhold, at det politiske i sin yderste konsekvens kan resultere i krigen. 

Udover 11. september og krigen mod terror som forklaring på Schmitts genkomst som tænker, har man især på venstrefløjen bidt sig fast i Schmitts kritik af liberalismen, hvorimod det blandt andet er hans konservatisme og hans tanker om krigens politiske rolle, der har gjort ham populær blandt borgerligere intellektuelle.

Støt kulturkampen!

Tak fordi du læser vores artikler. Hos Årsskriftet Critique ønsker vi at udfordre samfundsdebatten og særligt udvikle den borgerlige og konservative samfundskritik. Derfor kræver vi heller ikke betaling for vores online-stof og har ikke tænkt os at gøre det.

Men vi har ingen reklameindtægter, ingen rige onkler og ingen adgang til offentlig støtte. Derfor er vi afhængige af dit økonomiske bidrag for at holde gryden i gang. Vi tager med glæde imod bidrag af alle størrelser.

Ved at støtte os, støtter du en fremtid for en velfunderet, nuanceret borgerlig idé- og samfundsdebat og er med til at brede den borgerlige samfundskritik ud til flere. Ved brug af Paypal kan du sågar oprette en fast månedlig donation. Vi takker for dit bidrag.

Støt Årsskriftet Critique via MobilePay!