Kampen om kvinden

Har kvindekampen en bagside? Det spørgsmål stiller teolog Katrine Winkel Holm sig i sin bog Rend mig i kødgryderne, hvor hun bl.a. skriver tabet af den klassiske kvinderolle. Da Winkel Holm selv efter endt universitetsuddannelse valgte at blive hjemmegående husmor, mødte hun modstand og undren – et valg, der for mange kvinder føles naturligt og legitimt, mødes af det moderne samfund med stigmatisering. Trine Imer Kappel anmelder her Katrine Winkel Holms bog, og beskriver bl.a. de forskellige kvindesyn, der har behersket det sidste halve århundredes kamp om kvinden.

Generelt er der ifølge Katrine Winkel Holm to hovedgrene indenfor ligestillingsbegrebet, hvor det påpeges, at den ene opfattelse udelukker den anden. Den ene er den ensliggørende, der hævder, at man ikke har opnået ligestilling før kønnene begynder at opføre sig ens. Sker dette ikke frivilligt, så må det ske gennem tvang og kønskvotering. Den anden opfattelse er ganske simpelt lighed for loven, hvor mænd og kvinder skal have samme muligheder.

Velfærdsbørnene, som hun kalder dem, er et ”produkt” af atomiseringen af familien. Dette giver udslag i to rekorder for Danmark på europæisk plan, da det er sværest at leve for én indkomst, samtidig med at velfærdsbørnene er de børn i Europa som tilbringer mest tid i en form for institution, fordi mor og far er ude og gøre karriere.

Støt kulturkampen!

Tak fordi du læser vores artikler. Hos Årsskriftet Critique ønsker vi at udfordre samfundsdebatten og særligt udvikle den borgerlige og konservative samfundskritik. Derfor kræver vi heller ikke betaling for vores online-stof og har ikke tænkt os at gøre det.

Men vi har ingen reklameindtægter, ingen rige onkler og ingen adgang til offentlig støtte. Derfor er vi afhængige af dit økonomiske bidrag for at holde gryden i gang. Vi tager med glæde imod bidrag af alle størrelser.

Ved at støtte os, støtter du en fremtid for en velfunderet, nuanceret borgerlig idé- og samfundsdebat og er med til at brede den borgerlige samfundskritik ud til flere. Ved brug af Paypal kan du sågar oprette en fast månedlig donation. Vi takker for dit bidrag.

Støt Årsskriftet Critique via MobilePay!