Savoir-vivre
Foto: AI-genereret billede af muntre reaktionære livsnydere.

Det amerikanske troldspejl

samt bordets glæder og banens pinsler
2. marts 2025
2 minutters læsetid
Savoir-vivre er tilbage med gode råd til et givende liv. Tag med på en tur på tværs af kontinenter og forestillingsverdener – og få god mad dansk mad oveni.

 Oplevelse: Faux Americana – et besøg i Boston

Når man går rundt i Boston, er det næsten som at være i Europa. Her, blandt USA’s ældste byer, er det meste som vi kender det: kaffebarerne er indrettede som i København, byhusene ligner dem i Amsterdam, universitetskærestepar slentrer rundt i parken og skøjter på den tilfrosne sø.

Politisk hersker nærmest skandinaviske tilstande i Massachusetts, hvor Kamala Harris fik 61% af stemmerne.

Men hvert øjeblik ligger det særegent amerikanske på lur. Man går rundt på sit hotel med oceanisk store, tomme konferencelokaler og brune gulvtæpper.

På værelset tænder man for fjernsynet, og der er underligt grynede cable news, afbrudt af TV-Shop-lignende reklamer hvert øjeblik. Motorvejsnet snoet gennem luften og billboard-reklamer for advokater, læger, TV-præster. Din amerikanske kollega, der ikke rigtigt forstår din sarkasme.

Man overvurderer så nemt, hvor meget man har til fælles med amerikanerne.

R.P.

Rejsemål: Hamborg

Hamborg har en tæt forbindelse til Danmarks historie. Herfra udgik Ansgar, der førte sandheden til Danmark. Ham kan man se flere mindre statuer af i Hamborg. Den mest kendte er ved Trøstebroen, der forbinder den gamle bykerne med den grevelige Nystad. Hamborg har fra begyndelsen været handel og mission. I tidens løb har handlen vundet. Det er så meget endda tilfældet, at byen i dag – og i de sidste par hundrede år – har været uden domkirke.

Den blev nemlig revet ned på grund af omstændigheder, men i høj grad som følge af de driftige handelsfolks indsigt i, at den slags vist slet ikke kunne betale sig. Sådan kan det gå med al den flid og foretagsomhed.

Kombinationen af tilbagevendende ødelæggelser – en storbrand i 1842 og et terrorbombardement i 1943 – og al denne praktiske driftighed har gjort, at byen sine steder er ret intetsigende. Det er en effektiv by, kun plukvis en smuk by – men til gengæld også sjældent en grim by.

Nu skal man selvfølgelig først derned. Den slags kan have sine vanskeligheder i vor tid. Thi skønt Hamborg er effektiv, er Deutsche Bahn det modsatte. Flensborg forbindes kun med Hamborg med regionaltog med skifte i Neumünster.

Pladsbilletter findes ikke, til gengæld er toget overbelagt. Selvom undertegnede troede sig kvik og hackede systemet ved at køre på første klasse, viste det sig, at denne danske snilde ikke var nok. Og således endte bemeldte undertegnede samt afkom med at sidde på gulvet sammen med bagagen, en goth og en herre fra Afrika.

Ja, Tyskland er i mangt og meget gået i stykker. Men måske netop derfor en anbefaling: Se det dog, mens det stadig står. At rejse er at leve, at rejse med Deutsche Bahn er at overleve. Måske. Se Venedig og dø, men se Hamborg og dø kun måske på vejen.

C.S.

Gastronomi: Teater Bodega, Århus

Hvornår er det en julefrokost, og hvornår er det blot vinterens festlige, kolde bord? Det kommer an på invitationen og anledningen, kunne svaret lyde. Andre igen vil måske fremhæve snapsens betydning. Sagen er nok, at grænserne er flydende fra november til januar, og i alle fald skal dansken ikke mangle lejlighed til at varme sjælen med vådt og tørt.

Vi er et lille selskab på tre, der besøger Teater Bodega i Århus på den ret sene side af julen. Ved frokosttide har den lille, hyggelige restaurant alt hvad der hører til netop sådan en menu. Smørrebrød, sild naturligvis, og større anretninger med alt fra mørbrad til paneret rødspætte og hønsesalat.

Jeg får marineret sild med karrymayonnaise, rød krydret sild med fedt og æggeblomme og stegt sild i lage med løgringe. Det hele er vellavet og serveret på godt rugbrød. Det er højtbelagt og rigeligt med tilbehøret, men portionerne er fint tilpassede til både de lette og større frokoster. Ønsker man frokostmåltider fra det varme køkken, er der naturligvis også det.

Tjeneren undgår ikke at bemærke, at kun én i vores lille selskab har mandsmodet til at ledsage silden og øllen med den behørige snaps. Det er den jovialitet, der hører med til det veldækkede og velskænkede bord. Vi slutter af med kaffe og ost og søde sager, og det er hverken første eller sidste gang, jeg har været der.

J.Aa.

 

 

Rasmus Volthers Pedersen

Rasmus Pedersen er cand.mag. i filosofi og litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med speciale inden for analytisk filosofi. Han har blandt andet udgivet artikler om modernismens litteratur og litteraturkritik. Til daglig arbejder han som konsulent med strategirådgivning. Rasmus Pedersen er forlagsredaktør ved Munch & Lorenzen, redaktør ved Årsskriftet Critique samt redaktør ved tidsskriftet Replique.

Jacob Aarslev

Jacob Christian Aarslev er cand.mag. i historie og religionsstudier fra Syddansk Universitet i Odense, hvor han har skrevet speciale om den kirkelige filantropi, der udgik fra Indre Mission, og de politiske holdninger i bevægelsen. Til daglig er han beskæftiget som tekstforfatter. Jacob Christian Aarslev er redaktør ved tidsskriftet Replique.

Christian Egander Skov

Christian Egander Skov er historiker og ph.d. i moderne politisk historie fra Aarhus Universitet. Han er forfatter til bogen “Borgerlig Krise” (2022) samt Konservatisme i Mellemkrigstiden (2016). Han forsker i efterkrigstidens centrumhøjre-tænkning og er fast bidragsyder til Berlingske Tidende og Altinget. Desuden modtager af Weekendavisens litteraturpris 2022

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 krTegn abonnement i dag for 199 kr