Video: Kasper Støvring “Systemkritik og den konservative litteratur”

Litteraten Kasper Støvring taler om Heretica, systemkritik og sin nye bog "Mytisk Modernisme"

Kasper Støvring talte til årskonferencen 2018 om konservativ systemkritik i litteraturen, særligt hos Heretica, Thomas Mann og Botho Strauss. Se det hele her.

Han skriver om sit foredrag:

“Store dele af den litteratur, der blev skrevet i midten af det tyvende  århundrede kan siges at rumme en kulturkonservativ dimension. Det gælder f.eks. de såkaldte Heretica-digtere som Martin A. Hansen og Ole Wivel. Det var forfattere, som blev fortrængt i den kulturradikale historieskrivning, der prægede det meste af det tyvende århundrede. Hvorfor var det sådan? Og hvad kan en kulturkonservativ litteratur bidrage med ift. en kritik af det etablerede system?

Foredraget vil især  kredse om den tyske forfatter Thomas Mann. Mann skrev i sin store roman Doktor Faustus om den radikalkonservative kulturkritik, der prægede mellemkrigstiden. Romanen handler om den borgerlige humanisme, der brød sammen som følge af dens idealisme og manglende erkendelse af livets  dybe kræfter – som den radikale konservatisme stod i intim pagt med.  Hvad kan man så lære af det? Og kan man se en lige linje til den  romantisk-pessimistiske digtning hos bl.a. Botho Strauss, der med  essayet ”Tiltagende bukkesang” har skrevet det vil nok mest indflydelsesrige og bedste stykke kulturkritik efter Murens fald. Også her udfoldes en radikal kritik af vores tids liberale-humanistiske system.”

Vi takker Dansk Samling for at have optaget og stillet optagelsen til rådighed. Vi bringer senere de andre foredrag. Foredrag bygger på Kasper Støvrings seneste bog “Mytisk modernisme”, der er udgivet på forlaget Fønix. Køb den her. 

Kasper Støvring (f. 1973) er ph.d. i litteraturvidenskab, nationalkonservativ samfundsdebattør og kulturkritiker samt forfatter til en lang række bøger senest Mytisk Modernisme (2018). Han er desuden på vej med en bog om den nye verdensorden, der udkommer i år på forlaget Munch & Lorenzen.