Naser Khader: Vesten må være verdens gode gårdvagt

Naser Khader, Fotograf: C.M.Pedersen , www.cmpedersen.dk

Vi er (måske) indtrådt i en ny verdensorden, men vestens værdier har ikke ændret sig. Vi er stadigvæk demokratiets og frihedsrettighedernes forkæmpere. Vi er ikke verdens politibetjent. Men vi skal være den gode globale gårdvagt. At være konservativ og stor tilhænger af det liberale demokrati fordrer udbredelse af de demokratiske frihedsrettigheder, som vi mener skaber frie samfund.”

Med disse ord præsenterede Naser Khader sit foredrag om behovet for en aktiv og – om nødvendigt interventionistisk – vestlig udenrigspolitik også i fremtiden. Det var på vores konference i februar på Aarhus Universitet. Vi bringer her første del af foredraget, der på et principielt og generelt plan behandler Vestens opgave i verden.

Naser Khader om Vestens plads i verden

Anden del af foredraget stiller skarpt på Mellemøsten og særligt situationen i Syrien.

Mellemøsten brænder. Islamisk Stat er godt nok på retur, men holder stadig stadig fast i store dele af Irak og i Syrien. Regionen er præget af store spændinger mellem sunni- og shiamuslimer og den demokratiseringsbølge, som blev stillet i udsigt ved Det arabiske forår er de fleste steder kørt af sporet.

Naser Khader: Hvad skal vi stille op med Mellemøsten?

I anden del af sit foredrag tager Naser Khader fat på mellemøsten og ikke mindst borgerkrigen i Syrien, hvor han slår fast, at det er nødvendigt, at Vesten kommer til at spille en aktiv rolle.

Du kan følge vores podcasts her på siden, men du kan også abonnere (gratis naturligvis) på dem via iTunes. Når du nu er derinde så smid os lige en fem-stjernet anmeldelse og et par ord på vejen. Så hjælper du andre med at finde os.

PS. vores podcastfeed er: https://aarsskriftet-critique.dk/feed/podcast