UK: konservatisme for arbejderklassen

28. april 2017
2 minutters læsetid

Af Christian Egander Skov

Selvom Brexit var castet som katastrofen, der skulle tvinge Det forenede kongerige i knæ og splintre det i dets etniske bestanddele (Jeg tænker her nærmere på Skotland end på visse London-forstæder), så lader de katastrofale konsekvenser vente på sig.

Indtil videre har den økonomiske ruin ikke ramt Storbritannien, og selvom de skotske nationalister i SNP forsøger at puste til ilden – og bliver behørigt gejlet op af det kontinentale Europas eurofile, som har fundet en pludselig forkærlighed for nationalisme – så er der ikke folkelig opbakning i Skotland til SNPs krav.

Et hurtigt blik på britisk politik vidner mere om samling end om splittelse. Theresa May, der har vist sig som en sand konservativ statskvinde i ånden efter Disraeli, har som bekendt udskrevet valg. Og hvor det politiske billede i de fleste europæiske lande er plaget af en ukontrollerbar polarisering, så har Theresa Mays konservative en historisk opbakning. Selvom der ikke kan siges at være national enighed om Brexit, har beslutningen om at forlade EU alligevel samlet landet og marginaliseret yderfløjene – hvem taler om UKIP nu?

Arbejderne er blevet konservative

Medens Storbritannien er på vej til valg, nærmer 1. Maj sig. I år står den i et nyt lys. En ny stor meningsmåling har netop slået to streger under, at Storbritannien ikke længere er et klassesamfund, politisk set i hvert fald. De Konservative får både flest stemmer hos de velhavende og – måske mere overraskende – i arbejderklassen. De Konservative er takket være Brexit blevet landets største arbejderparti.

Ovre på TAI har historikeren Richard Aldous peget på, at De Konservative har gode chancer for at gøre denne gunstige situation permanent.

“Brexit will have political and strategic consequences for Britain stretching far into the future, but one of the least remarked upon is how the act of casting a ballot itself in the referendum might have changed voting habits. Britain politically speaking has always been tribal. If you’re raised in a particular tradition, it’s hard to break the habits of loyalty and instinct. This commitment is especially true in Labour seats, where support for the party is both longstanding and deep.

But in the Brexit referendum, many traditional Labour voters broke fundamentally with their party to vote “leave.” That ballot seems to have acted as bait for them, with polls suggesting they are now well out of Labour’s pond. Much the same happened in Scotland after the independence referendum in 2014. Labour had been the largest party in the country, but it was subsequently wiped out there at the general election the following year. Old habits die hard, but they can also die fast. The tectonic plates may be shifting, just as they did in 1923 for the Liberal Party, which was decimated, never to recover as a major party of government.”

I en tid, hvor de politiske institutioner er under pres, må de britiske konservatives kurs stå som en inspiration for Europas konservative partier, der kæmper med at finde deres plads i den politiske frontlinje mellem nationalpopulister og liberale globalister.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside