“Danskhed i middelalderen”

30. april 2015
1 minuts læsetid

15. juni udkommer forlaget Munch & Lorenzens næste store udgivelse, historikeren Adam Wagners Danskhed i middelalderen.

Bogen bliver på over 300 sider og udkommer i hardback, og prisen bliver 300 kr. Bogen kan købes i din velassorterede boghandel eller bestilles direkte gennem forlaget. Du kan bestille ved at skrive til bestilling@munch-lorenzen.dk eller gennem vores bestillingsmodul.

BESTIL HER

 Gratis læseprøve

Du kan nu få en smagsprøve på Danskhed i middelalderen. Vi har netop udgivet en gratis læseprøve, så du kan læse før du beslutter dig.

FORLAGETS BESKRIVELSE

Wagner omslag udkastI årevis har påstanden lydt, at nationen er en moderne opfindelse. Det er blevet hævdet, at det var 1800-tallets nationalromantiske intellektuelle, der opfandt idéen om et dansk folk, og at folk før den tid ikke engang havde en forestilling om, at de var danske. Denne modernistiske fortælling er i dag tungt tilstede i medierne og undervisningssystemet og har været brugt til at forsvare, at vi nu vej ind i en postnational tidsalder.

Fra flere sider har den modernistiske fortælling været kritiseret. Nu viser middelalderhistorikeren Adam Wagner, at der faktisk var en dansk national bevidsthed allerede i middelalderen. Middelaldermennesket kendte til sin nationalitet og han forstod sig som en del af et dansk folk. Han delte verden ind i afgrænsede nationer adskilt af sprog, kultur, afstemning og etnicitet, og han forstod den politiske magt, kongedømmet, som udtryk for det nationale. Bogen afslører forestillingen om den moderne nation som en myte og viser, at folkets rødder går dybt ned i historien.

Adam Wagners Danskhed i middelalderen er et grundigt historisk studie i nationale forestillinger i dansk middelalder. Bogen bygger på en indtrængende læsning af de centrale danske middelalderhistorikere Saxo Grammaticus’ Gesta Danorum og Svend Aggesens Danmarkshistorie. Bogen er den første af sin art, der forsøger at trænge til bunds i den enkelte forfatters opfattelse af, hvad det nationale og hvad det danske er. Derved dannes et mere sikkert grundlag for diskussionen om danskhed og national identitet i middelalderen.

Adam Wagner (f. 1975) er mag.art. i historie på en magisterkonferens om nationsbegrebet hos Saxo. Han er desuden forfatter til bogen Tobak til tiden, og har været ansat ved bl.a. Nationalmuseet, Frihedsmuseet og Svendborg Museum.

Støt bogen

Du har også mulighed for at støtte udgivelsen økonomisk. Læs mere om dine muligheder for at hjælpe os her.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique

Årsskriftet Critique