Tilbage til d. 28. februar 1986

23. august 2012
1 minuts læsetid
Palme-mordet fortsætter med at undre og fascinere os. Over 25 år efter den skæbnesvangre aften, er forbrydelsen stadig uopklaret. Men noget ved vi – Anders Orris har skrevet speciale om netop Palme-mordet, og giver her en sammenfatning af de vigtigste konklusioner. Ikke mindst den, at mordet efter al sandsynlighed er et resultat af en sammensværgelse, og ikke en enlig morder.

 

Mange har beskæftiget sig meget med mordet efterfølgende; der er skrevet bøger, udsendt dokumentarudsendelser og skrevet mange spaltemeter om dette mord. Politiets efterforskning skønnes at være verdens største, på niveau med mordet på John F. Kennedy og efterforskningen af Lockerbie-katastrofen. Der er blevet ræsonneret, gisnet og gættet. I skrivende stund synes interessen at være på det højeste i mange år.

Ægteparret Palmes omtrentlige hjemvej kunne en heldig aleneagerende gerningsmand måske sjusse sig frem til; men dette impulsive skifte fra et fortov til et andet kan han ikke have taget i betragtning. Det er den helt afgørende tilfældighed, der spillede ind på mordaftenen.

Dermed er konklusionen givet: Gerningsmanden må have været del af en sammensværgelse; andre må have viderebragt ham den helt essentielle oplysning, at ægteparret Palme skiftede fortov undervejs mod gerningsstedet, og derfor ville passere netop der.

Anders Orris

Anders Orris er cand.mag. i historie og litteraturvidenskab og medudgiver af nærværende tidsskrift.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside