AI-genereret billede af muntre reaktionære livsnydere

Savoir Vivre: Så fik vi endelig et livsstilstillæg

1. februar 2024
4 minutters læsetid

Det er kun efter grundige overvejelser, at Replique udvider sit stofområde. Fra begyndelsen har fag- og skønlitteratur, klassisk og rytmisk musik og nye og klassiske film været i fokus.

Dertil naturligvis opinionsstof – og andet, der, i tråd med udgivelseserklæringen, tager udgangspunkt i, “at kultur i sig selv har værdi, men at al kultur ikke er af samme værdi. At det er muligt og nødvendigt at skelne mellem de store værker og personligheder, der afgørende præger vores selvforståelse, og det lette og overfladiske, der vil blive glemt.”

Der er dog mere til livet. De fleste af os synes om et godt måltid mad, et godt glas eller en (rejse-)oplevelse. Evnen til at sanse rummer værdi i sig selv.

Derfor påbegyndes hermed en spalte, betitlet savoir-vivre, i tråd med den mildt egenartede tradition for frankofon inspiration, og i praksis forstået som en spalte om livskundskab eller livsforståelse. Spalten vil rumme sansninger af rejsemål og gastronomi og dertil det mere løst definerede oplevelser.

– Redaktionen


Oplevelse: Bogshoppen, Århus

I en af de store østjyske købstæder, som ligger ud til en bred bugt, findes en butik. Butikken sælger i særlig grad ud af ting, som vi ejede og fandt stor glæde i lige før og efter vort seneste århundredeskifte.

Det er nemlig DVD’erne, bøgerne, computerspillene, tegneserierne, CD’erne, det drejer sig om. I Bogshoppen, som butikken hedder, er der ikke meget, som er egentlig antikvarisk, men alt er vurderet og værdsat. Og udvalget er stort og velordnet.

Fortryder man, for eksempel, at man aldrig fik sig et eksemplar af Pusher eller Den Forsvundne Fuldmægtig på DVD, er Bogshoppen et oplagt sted at kigge. Det er også et godt sted at begynde jagten på savnede tegneseriebind med Asterix, Anders And eller noget helt tredje.

Samlere og entusiaster udgør selvsagt en stor del af kundekredsen, også blandt yngre, men butikken har undgået den popularisering og hyper-kommercialisering af den såkaldte ”nerd culture” og af nostalgien som sådan, der ellers er så påtrængende i populærkulturen.

Bogshoppen er i kvadratmeter ikke en helt lille butik, men både i ydre og indre aldeles uprangende – og det bidrager kun til den oplevelse, det er at gå på opdagelse i butikken.

J.Aa.


Rejsemål: Bohuslän og Dalsland

Mangt en Sveriges-farer bliver i det gamle danske land, Skåne, Halland og Blekinge. Her er også dejligt, men det er ikke det rigtige Sverige. Landskabet – det flade agerland – ligner Danmark. ”Udskidt af kalk og vand” siger dr. Stig Helmer beskrivende om vort land i ”Riget”.

”Hugget i granit” fortsætter han om Sverige, og vil man opleve dette, uden at skulle køre mere end en dagsrejse, så skal man til Bohuslän og Dalsland. Nord for Göteborg, afgrænset af skærgårdskysten mod vest, den mægtige, smukke sø Vänern mod øst og så Norge, dette småligegyldige land, mod nord. Man sanser forskellen, dette, rigtige Sverige, senest når man kører over Uddevallabroen, lige i skæringspunktet mellem Bohuslän og Dalsland.

Her findes det altså, skovenes og søernes Sverige. Det tyndtbefolkede land med langt til nærmeste hus. Her er smukt, uanset om man foretrækker skovene og søerne eller skærgårdskysten, hvor egnen mellem Kungshamn og Fjällbacka anbefales. Kønnest er der dog mellem Bullaren-sødraget og Vänern: det varierede morænelandskab, op og ned, skove og pletter af åbent landskab, ensomt beliggende huse afbrudt af små, velordnede bysamfund. Kør fra syd mod nord, fra Munkedal til Ed, og stop op nogle gange og nyd stilheden og udsigten, særligt hvor vejen følger Kärnsjöns bred.

I rejsebøgerne står der typisk også praktiske oplysninger, og de følger her. Man spiser glimrende i Sverige. Er der løjrom til forret og vildt til hovedret, så tag det. Vildt er ofte jævnt trist i Danmark, men påfaldende velsmagende i Sverige. Hvorfor vides ikke. Tag på konditori derovre, det er hyggeligt. Alkoholforskrækkelsen er på retur, alle lande skal ligne hinanden, men Sverige er ikke just de brune værtshuses land. Deres folkeøl er dog forresten glimrende. Køb noget med hjem – enten noget spændende fra supermarkedet eller såkaldt varige forbrugsgoder. Kronekursen er gunstig.

A.O.


Gastronomi: Ulstrup kro

Det var uden egentlige forventninger, at jeg med mine ledsagere indfandt mig på Ulstrup kro i den hyggelige landsby Ulstrup. Alene Google Maps havde udpeget stedet for mig. Men hvilken fryd af autentisk dansk kro-oplevelse fra den tid, hvor kroer ikke var wellness-hoteller for pensionister ramt af pengerigelighed, men steder, hvor gode danske mænd og kvinder fik sulten og tørsten stillet.

Lad mig begynde med det første. Fra øjeblikket vi trådte ind ad døren blev vi mødt af den dejligste aroma af røg, der dunstede ud fra den velbesøgte krostue, hvor munterheden allerede udøvede sit løsslupne herredømme. Efter lidt indledende forvirring fandt vi frem til spiseafdelingen, der var helt tømt for mennesker.

Tjeneren, der også dublerede som vært i krostuen, spurgte lidt overrasket, om vi ikke skulle have maden to go. Men jeg har nu altid holdt på, at vist skal mad være go men ikke to go. Mit lille muntre indfald holdt jeg dog for mig selv. Den fine krostue var indrettet i klassisk krostil. Måske i 70’erne eller 80’erne. Ærlighed er nøgleordet.

Jeg bestilte dagens ret, som bestod af fiskefilet med kartofler og persillesovs. Dertil en øl. Mine ledsagere bestilte fiskefilet og pomfritter, dertil cola. Maden var både rigelig og god. Og rørende billig. Betjeningen var hyggelig og jovial.

Og medens vi spiste, kunne vi glæde os over glæden i de frastødende lokaler, hvorfra antydninger af cigaretduft indhyllede vores oplevelse i jævn folkelig sandhed.

Og det føjede kun til stemningen, da vi hørte en glad gæst i krostuen udbryde: ”her lugter af røv”. Det gjorde der nu ikke, men ikke mindst mine ledsagere blev vældigt opkvikkede af denne Aladdin-natur.

Jeg anbefaler Ulstrup Kro på mit bedste. Dette er Danmark. Dette er landet, vi elsker. Dette er smagen, duften og lyden. Ære være vort danske fædreland.

C.S.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside