At gå i en digital tidsalder

5. november 2020
3 minutters læsetid

Af Magnus Sinding-Jensen

Efterhånden er man så vant til at have sin smartphone med sig altid, at det at forlade sit hjem uden giver én en følelse af at være nøgen, fortabt og hjælpeløs i en brutal og utryg verden. Der findes et begreb, nomophobi (no mobile phobia), for den angst, man føler, når man pludselig er uden sin telefon, eller hvis ens telefon løber tør for strøm eller er uden internetforbindelse.

Det er endnu ikke et anerkendt medicinsk term, men det er bare et spørgsmål om tid. Symptomer kan blandt andet være angst, depression, rysten, desorientering, panik, frygt og ensomhed. Lovende behandlingsformer inkluderer en blanding af psykoterapi og farmakologiske interventioner. Man har derfor altid sin telefon med sig.

Det er tankevækkende at gå rundt i byen og observere, hvordan folk desorienteret zig-zagger rundt på gader og stræder, snubler over kantsten og næsten kolliderer med cykler og biler med deres blik begravet i en skærm. Eller kærestepar, der går en romantisk aftentur arm i arm, men med hver sin mobiltelefon i de ledige hænder.

Eller når man selv pligtskyldigt går i højre side af fortovet, som gængse normer vist tilsiger, men kan se en skærmtrold fortabt fra verden på vej direkte imod én, og man overvejer om vedkommende har tænkt sig at kigge op fra sin telefon i tide eller om man bliver nødt til at gøre noget drastisk inden det går galt (gå over i venstre side).

På trods af potentiel livsfare, er der vel ingen grund til at kede sig, når man skal fra A til B, tænker det digitale menneske.

 At gå ud af en digital sindstilstand

Det er paradoksalt, fordi gåturen ellers er alle tiders våben mod internettets afhængighedsskabende distraktioner. Er man fanget i et internetormehul, og føler det næsten umuligt at komme op til overfladen igen, så er der ikke noget bedre våben end at tage sko på og sætte det ene ben foran det andet. Det er så simpelt.

Forskellen på den digitale tilstand man træder ud af, og den analoge tilstand man går ind i, føles altid intens til at begynde med. Man er online; hjernens neuroner sender signaler rundt i høj fart, man føler sig stimuleret, men også i tiltagende grad rastløs – en nagende følelse af, at man spilder sit liv. Man klapper derfor med en intens viljesanstrengelse bærbaren sammen og går udenfor, og er pludselig sansemæssigt forbundet med den virkelige, fysiske verden. Man mærker aftenens kolde vind.

Der lugter af friture og bilos. Trafikken iler larmende forbi og folk passerer, synes man, meget tæt forbi på fortovet. Man går lidt forfjamsket rundt, men man bevæger sig fremad, og efterhånden går man sig til en mere rolig sindstilstand. Man akklimatiserer sig til den virkelige verden igen. Hvis man er meget ambitiøs, går man måske ud i en stille park.

Skille sig af med internettets slagger

I den norske forfatter Tomas Espedals bog , der som titlen antyder handler om at gå, skriver han med udgangspunkt i den engelske romantiker William Hazlitt, om det frigørende i at vandre uden mål og med, som også beskriver skiftet fra en digital til en analog tilstand:

Hazlitt lovpriser ensomheden, friheden, det at kunne gå hvorhen man vil, i sit eget tempo, glide uforstyrret ind i omgivelserne, tænke sine tanker uden afbrydelse og dybt (..) Vandreturen er for Hazlitt en søgen efter stilhed og ren sansning, han vil føle, tænke og blive sig selv igen. Det at gå er en form for renselse, man skiller sig af med de slagger og forstyrrelser man er blevet påført af andre

I en digital tidsalder er dette gåturens formål: At skille mig af med de slagger, som internetsurferiet har efterladt på ens stakkels hjerne.

Som den franske filosof Frédéric Gros skriver i sin bog om at gå (med den ligeledes indlysende titel: Gå!): At vandre handler om at ’tømme hovedet’ – for ligegyldige informationer og nyheder, som kun er interessante fordi de netop er nye – og fylde det med verdens nærvær.


Magnus Sinding-Jensen er cand. mag. i historie og socialvidenskab fra Roskilde Universitet, hvor han blandt andet har beskæftiget sig med digteren Helge Rode og livanskuelsesdebatten i 1920’erne. Han underviser i samfundsfag i gymnasieskolen og vil bidrage med artikler om kulturkamp, identitet og idehistorie.

 

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Critique 2023 er netop udkommet

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside