Ny bog: Konservatisme og kulturkamp.

Forside til hjemmesideDen klassiske fortælling om dansk åndsliv omkring år 1900 er en fortælling om Georg Brandes som lysbringeren, der gjorde op med guldalderlitteratur og fejede romantikkens verden bort. Men det er sejrherrerne, der skriver historien. Glemt er det, at Brandes blev mødt af en stærk og velartikuleret konservativ modstand, som siden er blevet skrevet ud af historien.

Hvem var disse konservative modstandere, og hvordan argumenterede de? Fælles for dem var et forsvar for det åndelige aspekt af menneskelivet. De forsvarede kristendommen og nationen som grundlaget for samfundslivet, og forsvarede menneskets viljesfrihed mod determinismen. Men de konservative var også en uensartet skare, der manglede en lederskikkelse og hvis opgør pegede i flere retninger.

Jon Gissels Konservatisme og Kulturkamp er bogen om de konservative intellektuelle, der i slutningen af det 19. århundrede søgte at formulere et alternativ til det moderne gennembrud, åndsradikalismen og liberalismen. Det er den første samlede behandling af denne glemte konservative tradition, og den samler trådene i den konservative argumentation og kritik, der siden blev glemt, men aldrig besvaret.

Jon A.P. Gissel er dr.phil. i historie og har bl.a. udgivet den anmelderroste bog Den indtrængende Forstaaelse – Johannes Steenstrups historiesyn samt en række artikler om kulturkampen i slutningen af 1800-tallet.

Bogen er på 356 sider og udkommer 20. juni 2014. Prisen er 375 kr. inkl. moms og levering. Vi sender direkte til din adresse.

Gratis læseprøve

Bestilling

Du kan bestille her eller skrive til bestilling@munch-lorenzen.dk. Du kan også bestille bogen gennem din lokale boghandel.

Er du i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive til os på info@munch-lorenzen.dk

Omtale og anmeldelser

Vi samler løbende omtale og anmeldelser af bogen her.

“Fornuftens grænser”, anmeldelse af Kasper Støvring i Berlingske Tidende 20/6,5 stjerner.

“Det er de konservative stemmer, som oplysningen lod ligge i mørke og tavshed, som dr.phil. Jon A. P. Gissel rehabiliterer og giver mæle i sin nye og for en historisk betragtning dybt relevante bog, »Konservatisme og kulturkamp«.”

“Rehabilitering – ikke af Brandes, anmeldelse i Weekendavisen af dr.phil. Thorkild Kjærgaard 4/7.

“Jon A.P. Gissels arbejde er baseret på et stort, dybt fascinerende og lidet udforsket tekstlandskab,som har ligget øde hen siden den kulturradikale magtovertagelse for over hundrede år siden, og hans bog kaster nyt lys over et vigtigt kapitel af Danmarks historie; man kan kun ønske, at den vil få mange læsere.”

“Gensyn med det moderne gennembrud”, omtale af filosof, blogger Rune Selsing på JP.dk 7/7.

Må jeg opfordre læserne til at læse bogen og blive klogere”

En afslørende værdikanon“, omtale af sognepræst, blogger Sørine Godtfredsen på b.dk 25/7.

“…en ny bog af historiker Jon A.P. Gissel, som især landets politikere snarest bør læse”