Hans-Hermann Hoppe: Konservatisme og liberalisme

Den tysk-amerikanske filosof og økonom Hans-Hermann Hoppe hævder, at konservatismen nødvendigvis må være radikalt liberal, hvis den vil være et forsvar for menneskets naturlige, sunde sociale tilstand. Konkret tager Hoppe afstand fra en højre-populistisk konservatisme omkring amerikaneren Pat Buchanan såvel som fra neo-konservatismen. Artiklen er oversat fra Hoppes bog “Democracy; the God that failed” og det tyske magasin “Criticón” med tilladelse fra Hans-Hermann Hoppe.

“Konservativ henviser til én, som tror på eksistensen af en naturlig orden, naturlige forhold, som omhandler tingenes natur: af natur og menneske. Denne naturlige orden er og kan blive forstyrret af afvigelser og anomalier; af jordskælv og orkaner, sygdomme, epidemier, monstre og uhyrer, tohovedede heste og firbenede mennesker, krøblinger og idioter, og af krig, erobringer og tyranni. Men det er ikke problematisk at skelne det normale fra det anormale, det essentielle fra det uvæsentlige”

“De fleste selvudnævnte konservative er – med rette – bekymrede over familiens forfald, skilsmisser, uægte børn, autoriteternes underminering, multikulturalismen, de alternative livsformer, den sociale sammenhængskraft samt udviklingerne indenfor seksualiteten og kriminaliteten. Alle disse fænomener repræsenterer anormaliteter og er skandaløse afvigelser fra den naturlige orden. En konservativ må derfor vitterligt stille sig imod disse tendenser og forsøge at genskabe normaliteten.”

Hans Hermann-Hoppe (f. 1949) er en tysk-født, amerikansk økonom og filosof. Hans-Hermann Hoppe. Han er ph.d. i filosofi fra Goethe-universitetet og har siden arbejdet på en lang række universiteter, senest University of Nevada i Las Vegas til han gik på pension i 2008. Hans-Hermann Hoppe er desuden tilknyttet det paleo-libertarianske Mises Institut og forfatter til flere bøger, hvoraf den mest kendte er “Democracy: The God that failed”

Printervenlig udgave

Årsskriftet Critique bringer artikler fra og om den konservative og borgerlige kultur-, idé- og samfundsdebat. Det udkommer hvert efterår og indeholder over hundrede siders forskning, formidling, essays, polemik, politik og debat. Du kan bestille det her.