Digte fra en mand

4. november 2022
1 minuts læsetid

Forlaget Mellemgaard var så venlige at skikke et eksemplar af en digtsamling til redaktionen. De lander normalt på en af redaktionens litteraters bord til anmeldelse. Digtsamlingen er af Brian Saugberg, en vist ikke så kendt nordjysk gymnasielektor, som i digtsammenhæng er debutant.

Digtsamlingen er anderledes. Alene titlen antyder det: Livet set gennem en pistolmunding. Det er også værd at nævne, at mangt en digter for tiden synes at være en ung eller yngre kvinde, der skriver om hvordan livet gør ondt. Sådan er det ikke med forfatteren og digtsamlingen her. Saugberg er omkring de halvtreds og skriver mere om, hvordan livet kan være en rutsjebanetur. Også og specifikt for mænd.

Digtsamlingen er også sprogligt set anderledes. Saugberg digter ikke på vers og metrik, men med en slags bevidsthedsstrøms-prosa. Det fungerer overvejende godt, og det kan demonstreres med nogle af Saugbergs formuleringer. Et godslokomotivs pålidelighed er velklingende. Holdninger fra det sorte tårn hedder det andetsteds finurligt, hvor der – for en digtsamlings vedkommende – rettes et sjældent angreb på kulturradikale storbytyper. Klokken var allerede over det tidspunkt, hvor almindelig pli burde være gået til ro. Det var en nat, man ikke ville slukke for lyder det i et intenst, oplevelsespræget digt.

Saugbergs styrke er altså i formuleringerne. Prosadigtene er meget forskellige i tematik og intensitet, men det er næppe et problem. Det gør snarere samlingen alsidig og derfor tiltalende for et bredt publikum. Mænd, der sjældent læser digte, måske fordi de mistænker genren for at være for hjerte-smerte-præget, men gerne vil forsøge sig, kan med fordel købe og læse Livet set gennem en pistolmunding. Det er et godt sted at begynde.

Digtsamlingen er dog ikke fejlfri. Saugberg har måske haft debutantens arketypiske tvivl på sig selv, så derfor rummer hvert prosadigt en kort kursiveret afrunding, som vistnok skal forsøge at hæfte en ende på digtet. Det fungerer ikke så godt – og er ret beset overflødigt. Saugbergs prosadigte er selvbærende og fortjener et livtag med det, man ofte kalder den svære toer. Livet set gennem en pistolmunding er en lovende debut.

Brian Saugberg: Livet set gennem en pistolmunding. Forlaget Mellemgaard, 2022.

Anders Orris

Anders Orris er cand.mag. i historie og litteraturvidenskab og medudgiver af nærværende tidsskrift.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside