Vores forlag Munch & Lorenzen er medarrangør på to mindre foredragsrækker på FOF Aarhus til foråret 2022. Derfor har vi mulighed for at udbyde et begrænset antal pladser til særlig nedsat pris. Se også vores andet arrangement Kulturens genkomst i åndslivet. Prisen for de 3 foredrag er kun 225 kr. Tilmelding nedenfor.
Du behøver ikke gøre andet end at tænde for fjernsynet, hvis du vil se, at mange mennesker har svært ved at finde rundt i tilværelsen. En tilstand af kronisk forvirring eller desorientering synes at præge det moderne liv. I disse tre foredrag spørger vi til den moderne verdens meningstab: Hvordan begyndte det? Hvorfor er vi forvirrede? Vi tager også fat på udfordringen fra de sociale medier. Det moderne menneske er tilsyneladende altid på, men det har svært ved at være til stede. Og endelig zoomer vi ind på den kontroversielle canadiske psykolog Jordan Peterson, som hævder at have fundet en vej ud af den moderne forvirring og ensomhed.
Foredrag 1: Den moderne forvirring – filosofisk set
Foredragsholder: Bjørn Fred Jensen
Bjørn Fred Jensen, er cand.mag. I filosofi og musiker, og har arbejdet indgående med Nietzsches filosofi og den franske eksistentialisme.
Hvordan og hvorfor er det moderne menneske blevet, som det er? Den tyske filosof Friedrich Nietzsche påstod, at en af følgerne af “Guds død” er et menneske overladt til selv at finde mening og retning. Men hvordan håndterer man den forvirring og tvivl, der kan følge, når man skal finde retning i en verden, der synes uden faste holdepunkter? En række franske filosoffer inspireres af Nietzsches ideer og undersøger menneskets rolle i den moderne, gudløse verden. Men hvor står mennesket i dag? og kan fortidens filosoffer give et svar?
Foredrag 2: Det digitale massemenneske
Foredragsholder: Michael Böss
Michael Böss er lektor emeritus, forfatter og dr.phil. fra Aarhus Universitet. Han har i mange år beskæftiget sig intenst med det moderne samfunds udfordringer. I 2019 udkom hans meget omtalte bog Det digitale massemenneske – menneskeværd i ensomhedens tid.
Hvad er de menneskelige og etiske konsekvenser af den støt stigende digitalisering af vores samfund og hverdag? I dag bruger vi teknologien til at bekæmpe det ensomhedsproblem, som det moderne samfund har skabt. Desværre ofte med det modsatte resultat. Vi taler om ”informationssamfundet”, men vi glemmer, at dette samfund skabte en ny personlighedstype: det digitale massemenneske.
Foredrag 3: 12 regler til det moderne liv
Foredragsholder: Magnus Sinding-Jensen
Magnus Sinding-Jensen er cand.mag. og har en baggrund som underviser i gymnasieskolen. Han har i flere år beskæftiget sig med den moderne verdens eksistentielle udfordringer og bl.a. skrevet artikler om livsanskuelsesdebatter i det 20. århundrede samt fænomenet Jordan B. Peterson.
Den canadiske psykolog Jordan Peterson er en af vor tids mest indflydelsesrige og kontroversielle intellektuelle. Uanset om det er i foredragssale rundt omkring i verden eller på YouTube, så tiltrækker Peterson enorm opmærksomhed fra folk, som søger psykologens råd til, hvordan man skaber sig et bedre liv.
Foredraget dykker ned i Jordan Petersons diagnose af det moderne menneskes udfordringer og retter i den forbindelse særlig fokus på de livsregler, med hvilke han søger at vise vej fra kaos til en mere meningsfuld eksistens. Livsregler alle kan drage nytte af.
Tid: Mandag d. 31/1; mandag d. 7/3; mandag d. 23/5. Altid kl. 19.
Sted: FOF Aarhus, Søren Frichsvej 36D, Lokale D1 8230 Åbyhøj
Pris: Ved tilmelding gennem Årsskriftet Critique 225 kr.
Fejl: Kontaktformular ikke fundet.
Eller skriv til info@munch-lorenzen.dk for tilmelding