Nordisk Morgensamling I: Udrundne er de gamle dage

Johan Christian Nord indleder sin udsendelsesrække “Nordisk Morgensamling”

Dette første afsnit handler om Grundtvigs skolesang Udrundne er de gamle dage – en sang, der blev skrevet for at vække syngende børn og give dem mod på endnu en dag i livets tjeneste. Sangens afsæt er den triste erkendelse af, at de gode, gamle dage er døde og borte, men dens udsigelse er lys og håbefuld.

For – som der synges – »de ædles æt dør aldrig ud«. De ædles æt er de mennesker, der forstår, hvor stor, vild og vidunderlig en opgave menneskelivet er. De ædles æt er dem, der både kender til kampen og glæden – og som længes efter at vove en dyst med døden selv. Grundtvigs sang er lige så levende, som da den først kom på papiret. Den er skrevet til de af os, der længes efter andet og mere end tidens tomhed.

Du kan følge vores podcasts her på siden, men du kan også abonnere (gratis naturligvis) på dem via iTunes. Når du nu er derinde så smid os lige en fem-stjernet anmeldelse og et par ord på vejen. Så hjælper du andre med at finde os.

Udrundne er de gamle dage

Udrundne er de gamle dage
som floder i det store hav,
og hvor sig hviler nu den svage,
dér fandt den stærke og sin grav;
men lovet være Himlens Gud!
de ædles æt dør aldrig ud.

Mens graven kastes, vuggen gynger,
og liv udsletter dødens spor,
så immer sig igen forynger
hver ædel slægt i syd og nord,
og mindet, som Guds miskundhed,
forplanter sig i tusind led.

Så lad derpå da syn os fæste,
hvad ædle kaldte livets lyst!
Ja, lad os kappes med de bedste
og vove kækt med død en dyst!
At byde den og graven trods
kan med Guds hjælp og lykkes os.

N.F.S Grundtvig 1833

Tale: Johan Christian Nord
Musik og sang: Søren Bormann

PS. vores podcastfeed er: https://aarsskriftet-critique.dk/feed/podcast