Årskonferencen 2016: Nina Bjørneboe om Harald Nielsen

2. december 2015
2 minutters læsetid

Det er med stor glæde, at vi på forlaget Munch & Lorenzen på en gang kan annoncere den første taler til vores årskonference d. 27/2 2016 og bebude udgivelsen af forlagets næste bog. Således kan vi fortælle, at vi til konferencen får besøg af forfatteren Nina Bjørneboe, der helt tilbage i 1981 skrev den banebrydende og anmelderroste  – og idag ganske uopdrivelige – bog Manden, der overlevede sin skæbne om den måske mest indflydelsesrige repræsentant for en intellektuel konservatisme i det 20. århundredes Danmarkshistorie, litteraten Harald Nielsen (1879-1957)

Harald Nielsen beskrives i Dansk Biografisk leksikon som en skarpsindig kulturkonservativ kritiker. Allerede som ganske udgav han i 1903 det banebrydende essay, Om realisme, der var en milepæl i tidens revurdering af den åndelige arv fra Georg Brandes og Det Moderne Gennembrud. Fra hans kulturkritiske opgør gik der en lige linje til hans ideologiske konservatisme. Selvom det var helt uhørt for en ung, ankerkendt og talentfuld litterat kastede han sig ind i forsvarsdebatten i det 19. årh. første årti, hvor han kom til at virke som den måske afgørende intellektuelle kraft i reformuleringen af dansk konservatisme, der på dette tidspunkt var i dyb krise. Dette skete ikke mindst i tidsskriftet Ugens Tilskuer der blev udgangspunktet for den intellektuelle konservatisme. Her gjorde han op med det, han kaldte konservatismens “fodslæbende liberalisme”, og søgte at formulere et mere konsekvent konservativt synspunkt.

Siden vendte lykken, han blev marginaliseret i den konservative bevægelse og hans kritik af Georg Brandes gled efterhånden over i en udtalt antisemtisme, der gjorde ham umulig efter besættelsen. Alligevel er han blevet kaldt “nykonservatismens vækker” fordi han inspirerede en hel generation af yngre konservative i sin egen tid og efterfølgende. F.eks. har så forskellige skikkelser som Ole Bjørn Kraft og Søren Krarup vedkendt sig en inspirationen fra Harald Nielsen.

Bogen og konferencen

Efter hans død lagde gravens tavshed sig over Harald Nielsens navn. Men allerede i 1960 udgav en da purung Søren Krarup bogen, Harald Nielsen og hans tid, der på en gang var en engageret, positiv men også kritisk skildring af den konservative åndskæmpe. Bogen var Krarups første og indledte et længere forfatterskab, der flere gange vendte tilbage til Harald Nielsen. Det var imidlertid først med Nina Bjørneboes Manden, der overlevede sin skæbne fra 1981, at der fremkom en egentlig biografisk skildring, der fulgte Harald Nielsen livet igennem og systematisk præsenterede hans idéverden for læseren. Bogen var selvudgivet og udkom i et begrænset oplag, men blev mødt med gode anmeldelser da den udkom og var med til at genindsætte Harald Nielsen på sin rette plads som en, ganske vist kontroversiel, men dog afgørende skikkelse i moderne dansk åndshistorie. Siden er den blev næsten uopdrivelig.

I forbindelse med Årsskriftet Critiques årskonference genudgiver vi nu sammen med Nina Bjørneboe denne vigtige og velskrevne bog, der et et must for enhver tænkende konservativ. Bogen kommer i en ny forbedret, opdateret og stærkt udvidet udgave på over 400 sider – og denne gang i hardback. Vi arbejder stadig på højtryk med udgivelsen, men det ligger fast, at konferencen den 27. februar samtidig bliver lanceringen af dette hovedværk om en af dansk konservatismes mest forkætrede og sagnomspundne skikkelser.

Det er i den forbindelse en stor glæde, at det er lykkedes os at overtale Nina Bjørneboe, der ellers ikke giver mange foredrag længere, til at gæste vores konference for at tale om Harald Nielsen. I sit foredrag vil Nina Bjørneboe tale om Harald Nielsens kritik af naturalisme og brandesianisme og om, hvordan han var med til at formulere en ny konservativ position, der byggede på hans litterære kritik. Ikke mindst vil Nina bjørneboe dog tale om Harald Nielsens fremtid: hvilken betydning hans tanker kan have for os i vores aktuelle situation og om, hvordan det kan være, at man igen kan tale om Harald Nielsen som konservativ tænker.

TILMELD DIG KONFERENCEN HER

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside