To år i ingenmandsland

svfAf kommentator, ph.d. Mikael Jalving

Idet jeg stiger ud af S-toget på Vårberg Station sydvest for Stockholm, mærker jeg med det samme, hvad der menes med udtrykket ”indvandrertæt forstad”. Fra alle hjørner af ankomsthallen og ved udgangen observerer spredte grupper af indvandrerdrenge mig, som var jeg en skabning ankommet fra det ydre rum. Det er jeg sådan set også. Et kvarter senere sidder jeg i privaten hos etnologen Karl-Olov Arnst-berg, der har boet i området i årevis, skrevet en lang rækker bøger om etnicitet, svenskhed og social ingeniørkunst og indtil for tre år siden var professor i etnologi på Stockholms Universitet. Sneen ligger tykt udenfor og forsyner den højloftede udestue med et klart og kantiansk lys. Der er varme i kakkelgulvet, brændeovn i hjørnet og lysekroner med stearinlys, og på det rustikke træbord frister kalorieholdigt hjemmebag. Selv ligner Karl-Olov Arnstberg en garvet viking, der har prøvet lidt af hvert.

Vi skrev februar 2013. Jeg sad i vikingens udestue, fordi han sammen med en åndsbeslægtet, journalisten Gunnar Sandelin, akkurat var ved at udgive en bog på 400 sider om den svenske indvandrerde-bat – eller snarere mangel på samme. Titlen var Invandring og mörkläggning. En saklig rapport från en forrykt tid – på eget forlag, naturligvis. Det havde vist sig umuligt at finde et normalt, kommercielt svensk forlag, som turde binde an med opgaven. Også selv om der var tale om en særdeles sober og lige så kritisk bog, og det var naturligvis den sprængfarlige kombination, der var problemet.

Bogen fremlægger tørt og næsten kedeligt en mængde indvandrerstatistik og beskriver mere essayistisk og levende, hvordan den menige svensker forsøges opdraget til en bestemt moral, ligesom den viser, hvordan medierne vinkler virkeligheden, så den passer til et bestemt plot om fremgang og lutter lagkage. Nu skulle man tro, at dette var rigeligt. Men bogen går desuden i direkte clinch med fem navngivne højtplacerede svenske akademikere, heriblandt Mattias Gardell, professor i religionshistorie, der ifølge forfatterne svigter den videnskabe-lige metode og i stedet arbejder som aktivister for indvandring og imod ”racisme”[…]

Artiklen fortsætter over mere end 10 sider. Vil du læse resten? Bestil Årsskriftet Critique 2013 for kun 125 kr. Årsskriftet sendes direkte til din adresse og indeholder over 200 siders artikler om den borgerlige og konservative idé- og samfundsdebat.

Mikael Jalving (f.1968) er ph.d. i historie fra European University i Firenze. Han arbejder som journalist, foredragsholder og kommentator og har seneste udgivet bogen Absolut Sverige – en rejse i tavshedens rige.