Efter Hong Kong: Lad ikke solen gå ned over Vesten

23. november 2021
3 minutters læsetid
I ly af corona knuste regimet i Bejing resterne af Hong Kongs demokrati. Stud.scient.pol. Anders Storgaard, der er fhv. landsformand for Konservativ Ungdom, medstifter af Kinakritisk Selskab og som spillede en hovedrolle i dissidenten Ted Huis flugt fra kommunistregimets klør, giver i sin artikel Efter Hong Kong sin vurdering af den kamp, vi ifølge ham står overfor. Tegn abonnement her.

Af Anders Storgaard

Hvis jeg vil bevæge mig udenfor Danmarks grænser, så skal jeg kontakte PET. Selv en lille tur over Øresund eller til Tyskland kræver, at den danske efterretningstjeneste orienteres på forhånd, så der er styr på min sikkerhed.

Så lang er Kinas arm blevet selv i vores egen del af verden. Hvad er årsagen til, at en kommunistisk supermagt ønsker at komme mig til livs? At jeg hjalp en demokratiaktivist fra Hongkong med at slippe ud af deres klør. For Xi Jinping i Beijing tåler ingen modstand, og ingen fisk eller kritiker er for lille. 

I de kommende årtier vil vi Vesten grundlæggende skulle gøre op med os selv, hvad der er vigtigst for os: De værdier vores civilisation bygger på eller vores eksport til Kina. For mig er svaret klart: Vores værdier er ikke til salg. 

I ly af corona mistede Hongkong dets frihed

Historien om Ted Hui og mig startede i februar 2020. Her besøgte Ted Danmark sammen med en delegation af unge aktivister fra Hongkong, der på egen krop havde oplevet det kinesiske regimes brutalitet, og som var inviteret til en konference på Christiansborg sammen med danske ungdomspolitikere, hvor jeg dengang repræsenterede Konservativ Ungdom.

Hvis jeg skal nævne én ting, der kendetegnede de unge aktivister, så var det, hvor meget de mindede om os. Det var unge mennesker, der drømte om at leve i et vestligt demokrati med de frihedsrettigheder, som alt for mange af os hver dag tager for givet. Sammen knyttede vi et bånd. 

Når jeg kigger tilbage på billederne fra konferencen, så er det meget sigende, at nærmest alle, der deltog fra Hongkong, i dag enten er flygtet eller sidder i fængsel på grund af deres kritik af regimet. Selvom Kina allerede i kølvandet på de demokratiske protester i 2019 var begyndt at stramme nettet, så var der stadigvæk dengang et håb om en bedre fremtid. Det håb blev stampet ihjel med den nationale sikkerhedslov, der blev dikteret i maj 2020, mens Vestens opmærksomhed var rettet mod coronakrisen. 

Indførelsen af den nationale sikkerhedslov stoppede enhver illusion om Hongkongs ret til selvstændige frihedsrettigheder med ét slag. Pludselig kunne enhver ytring – også bagudrettet – der var en kritik af Beijing kriminaliseres og bare det at tage til Vesten og tale frit med os dømmes som forræderi. Loven er ikke kun et forræderi mod Hongkong, men også et grundlæggende brud med den aftale, Storbritannien lavede med Kina, da byen blev overdraget i 1997 efter 99 års britisk styre.

Da solen endelig gik ned over det britiske imperium, og briterne overdragede byen, der var vokset fra en lille fiskerlandsby til en fri storby i skarp kontrast til fastlandets kommunisme, stillede de ét eneste modkrav: Byens særlige delvist demokratiske system skulle bevares og Kina respektere ”ét land, to systemer”-princippet. Sikkerhedsloven blev det sidste søm i kisten for Hongkongs frihed. 

Folk som Ted Hui voksede op som del af det britiske imperium og nød godt af mange af de samme grundlæggende frihedsrettigheder, som vi har herhjemme, men boede nu i et land uden nogen form for retssikkerhed. Der gik heller ikke mange måneder før turen kom til ham.

Som en af de ledende kræfter i demokratibevægelsen, en åbenmundet kritiker af Beijing og parlamentsmedlem for det Demokratiske Parti stod han højt på listen over kommunistpartiets fjender. I Hongkong var han kendt som ”The brave and the wise, Ted Hui”, fordi han altid stillede sig i frontlinjen, når kampklædte betjente ville bruge peberspray mod unge demonstranter, for i så fald skulle de gøre det mod ham som parlamentsmedlem først.

Denne gang bankede politiet på hans dør en tidlig morgen den 26. august, og foran hans familie blev han trukket væk og arresteret for fredelige demonstrationer, der lå mange måneder tilbage. Nu skulle kommunistpartiet have dets hævn. 

Ted Huis flugt

En september aften kontaktede Ted mig for at spørge, om jeg ville hjælpe ham. Han bad mig om at arrangere møder for ham i Danmark om klimapolitik, der kunne bruges til at retfærdiggøre, at han som parlamentsmedlem skulle have sit pas tilbage. Det var for mig åbenlyst, at det ikke var, fordi han ønskede en sidste ferie til det kolde nord før det, der med al sandsynlighed ville blive årtier i fængsel.

Vil du læse hele Anders Storgaards artikel om Hong Kong og Ted Hueis flugt? Så tegn abonnement på Årsskriftet Critique. Det koster 199 kr. om året. I år får du 222 siders borgerlig og konservativ idé- og samfundsdebat. Læs om det her.

Tegn abonnement her

Anders Storgaard (f. 1994) er B.Sc. og stud.scient.pol., fhv. landsformand for Konservativ Ungdom samt kandidat til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for Det Konservative Folkeparti. Han er desuden medstifter af Kina-kritisk selskab og særlig kendt for sin rolle i den kinesiske dissident Ted Huis flugt til Danmark i 2020. 

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside