Hvad der skal siges

5. juni 2021
1 minuts læsetid

Det begyndte med forvirrende meldinger, anbragte til sidst i nyhederne, før vejrudsigten. Det er mere end et år siden. Sygdom, vejrtrækningsbesvær, smitsom, skiferier og Italien. Senere blev det – nok – mere alvorligt. Ordet nedlukning blev præsenteret – og en sådan indfandt sig i marts 2020.

Den var med stor sikkerhed rigtig. Meget om sygdommen stod uklart. Sommeren 2020 forekom dog relativt normal. Det står måske ikke klart i erindringen, mange glemmer så hurtigt, men det var muligt dengang at besøge museer, restauranter, hoteller og mange andre steder, uden testkrav, mundbind eller andet. Verden gik videre trods dette, sygdommen kom ikke ud af kontrol af den årsag.

Alt tyder på at sommeren 2021 bliver anderledes. Store dele af befolkningen accepterer test- og mundbindskrav, til trods for at den del af befolkningen, der med den officielle kategorisering af risikogrupper befinder sig i sådanne, er færdigvaccineret. Forudsætningerne for at gennemføre en hurtig og omfattende åbning af samfundet er til stede. I udgangspunktet burde man afskaffe alle restriktioner, bortset fra nogle få, der kan lede til såkaldte superspreder-situationer, det vil nok sige situationer, hvor tusindvis af mennesker mødes på utilstrækkelig plads.

Det er svært at gennemskue hvorfor det ikke sker. Det har formentlig rod i det dialektiske forhold mellem frygt og magt, altså frygten som generator for øgede magtbeføjelser. Magthaverne tøver – fordi lempelser vil medføre, at magten glider fra dem. Det er dog værd at understrege, at de der mener, at en omfattende afskaffelse af de gældende restriktioner vil være et slag i ansigtet på de, der stadig er bekymrede, bange eller frygtsomme, glemmer mindst en ting.

De bekymrede, bange eller frygtsomme er velkomne til at videreføre restriktionerne på egen hånd og i privat praksis. De er velkomne til at spritte deres hænder. De er velkomne til at bære mundbind. De er velkomne til at lade sig teste, før de besøger museer, restauranter og hoteller. De er velkomne til selv at føre dokumentation for deres test og selv vælge intervaller for disse. Det er dog i parentes bemærket galt nok, at vi andre tvinges til at betale månedlige milliardbeløb til at opretholde en enorm testindustri. De er velkomne til at blive i Danmark i sommeferien. De er velkomne til selv at indskrænke deres sociale kontakt med andre mennesker, som de nu ønsker det.

Men tiden er inde til, at deres magt over det offentlige liv brydes. Før sommeren er forbi.

Anders Orris

Anders Orris er cand.mag. i historie og litteraturvidenskab og medudgiver af nærværende tidsskrift.

Tegn abonnement på Årsskriftet Critique for kun 199,-

CRITIQUE 2023 - Forside

Få Årsskriftet Critique

Tegn abonnement i dag for 199 kr

CRITIQUE 2023 - Forside