Kan vi stole på en syg læge?

Af Magnus Sinding-Jensen

Den canadiske psykolog Jordan Peterson, der er blevet verdensberømt på at hjælpe fortabte sjæle med at få deres liv på rette spor, har i løbet af det sidste års tid været igennem et personligt helvede, der næsten slog ham ihjel.

YouTubes faderfigur blev opslugt af det kaos, som hans bestseller 12 regler for livet skulle være en modgift imod. Er hans budskab stadig er troværdigt? Bør man lytte til profeter, der tilsyneladende ikke kan leve deres egen tro?

Jordan Peterson, der i løbet af de sidste år har taget verden med storm med sin kamp imod identitetspolitik og sine håndfaste forskrifter til et meningsfuldt liv, har været forsvundet fra offentligheden det sidste års tid. I et kaotisk og dramatisk 2020, hvor der ellers har været nok at tage fat på for en person som Peterson, har hans populære og kontroversielle stemme været stille.

Men i slutningen af juni måned dukkede han så op igen – blegere, om muligt endnu mere mager, men dog stadig iklædt jakkesæt – i en podcast med sin datter, optaget på en klinik udenfor Beograd i Serbien af alle steder. Centralt i Petersons bog er begreberne orden og kaos, og som han skriver: ”Orden er, når isen du skøjter på, er solid. Kaos er, når bunden går ud, og tingene falder fra hinanden, og du falder igennem isen.”

Sidste år bragede Peterson igennem isen.

Et uheld kommer sjældent alene

Det hele startede tilbage i 2016, hvor Peterson i en juleferie spiste noget, han ikke kunne tåle og som forårsagede kulderystelser, søvnløshed og besvimelser; han fik derfor ordineret benzodiazepiner, et middel mod angst og søvnproblemer. I 2019 fik hans kone Tammy konstateret terminal cancer, og Petersons dosis af benzodiazepiner blev hævet, men konsekvensen var en forøgelse snarere end en formindskelse af hans symptomer, en såkaldt paradoks effekt.

Han stoppede derfor med at tage disse piller, hvilket er meget uhensigtsmæssigt at gøre (de bør aftrappes), og Peterson undrer sig også i podcasten over, at han ikke vidste bedre.

Hans kone blev i mellemtiden mirakuløst nok kureret for sin sygdom, men Petersons tilstand blev til gengæld forværret. Hans angst blev værre end nogensinde og han udviklede akatisi, en form for stærkt kropsligt ubehag, som han beskriver som en følelse af at blive stukket uafbrudt i alle døgnets vågne timer med noget skarpt – en følelse, der drev ham til selvmordets rand.

Han blev derfor indlagt på forskellige hospitaler i USA og Canada, men den eneste effekt af dette var en dobbeltsidet lungebetændelse, som næsten tog livet af ham.

Til Rusland

I desperation transporterede familien ham til Rusland, hvor han på et hospital udenfor Moskva blev lagt bevidstløs i ni dage, mens de afgiftede hans krop for benzodiazepiner. Peterson vågnede katatonisk og hallucinerende og blev interneret på et hjem for meget syge og døende mennesker; fuldkommen hjælpeløs og nødsaget til at lade sig hjule rundt i en kørestol af sin datter.

Jordan Peterson, der i sin bog og i sine offentlige taler virker til at have et svar på alting, kunne en aften lige pludselig ikke huske, hvordan man lagde sig ned i sin seng, og han prøvede forgæves i fyrre minutter indtil en sygeplejerske kom og hjalp ham.

Men han klarede skærene og havde, da podcasten blev optaget, været symptomfri i to uger. Han overlevede på grund af hjælp fra sin familie og venner, der gjorde mere, end man kunne forvente, som han grædende fortæller.

 Er Peterson stadig troværdig?

Det oplagte spørgsmål er så: Bør man overhovedet lytte til en selvhjælpsguru – om end en usædvanligt begavet og tænksom en af slagsen – når guruens eget liv på denne måde går i eklatant opløsning? Glubske hyæner på Twitter og YouTube har ikke været tilbageholdene med at ironisere over dette.

Peterson erkender selv, at han burde have været mere forudseende. Men som han siger: Hvis du kun vil lære fra folk, der ikke begår fejl og som ikke oplever katastrofer i deres liv, så kommer du til at vente meget længe med at lære noget.

De leveregler, han opstiller i sin bog, er også henvendt til ham selv. Selv en person som Peterson skal lære at leve rigtigt. Man gør sit bedste, men nogle gange falder man igennem isen. Jordan Peterson formåede dog igennem sit sygdomsforløb – undtagen da det stod allerværst til – at arbejde videre på sin næste bog, som består af yderligere 12 livsregler. Der er håb forude.


Magnus Sinding-Jensen er cand. mag. i historie og socialvidenskab fra Roskilde Universitet, hvor han blandt andet har beskæftiget sig med digteren Helge Rode og livanskuelsesdebatten i 1920’erne. Han underviser i samfundsfag i gymnasieskolen og vil bidrage med artikler om kulturkamp, identitet og idehistorie