Johan Christian Nord: “farvel til museal-konservatismen” på årskonferencen 24/2

foto, Adam Garf foto, Adam Garf

Så er tiden kommet til at præsentere årets anden taler på Årsskriftet Critiques konference på Aarhus Universitet 24/2 om systemkritik og systemforsvar. Husk at du kan bestille billetter til deltagelse samt spisning her. Deltagelse koster kun 110 kr. for abonnenter og 160 kr. for andre. Opdatering 7/2 Johan Christian Nord har måttet melde afbud som følge af dødsfald i familien. Ny taler annonceres snarligst.

Det er med stor glæde, at vi kan byde ph.d.-stipendiat, valgmenighedspræst og selverklæret ildmagiker Johan Christian Nord velkommen som årets anden taler. Johan Christian Nord har i de senere år markeret som sig som en markant højre-grundtvigiansk stemme i den offentlige debat. Han byder i sit foredrag på status og opgør:

Der går rygter om genopstandelsen af tankebaner, som det tyvende århundredes vogtere havde troet for længst var døde. På kontinentet har det været længere undervejs. Nede i Europa taler man om ’det nye højre’ som en betegnelse for den ideologiske nydannelse af en ’højrefløjstænkning’, der hverken anerkender den begrebsliderlige indsnævring af højre-venstre-skalaen eller det døde århundredes højpolerede principper. 

Ét af strømningens hovednavne er franskmanden Guillaume Faye, der med uhørt kompromisløshed har fastslået, hvad der bør kæmpes for, og hvad der bør efterlades på glemslens mødding. Han anbefaler en overgang til dét, han kalder arkæofuturisme – en tankegang, hvor den lange fortid og blikket mod det, der kommer, er forenede i besindelsen på, at der kun findes et levende ’vi’, hvis dette ’vi’ faktisk har kraften i sig til at ville noget – og gøre, hvad der er nødvendigt for at virkeliggøre denne vilje.

Foredraget vil handle om lidt af alting; først og fremmest om tidens tegn og om denne nye højrefløjstænkning – som de skeptiske kan kalde lige, hvad de vil, men ikke vil lykkes med at ignorere. Alt i alt vil det være, hvad vi vist kan kalde: et afskedsbrev til museal-konservatismen.

Johan Christian Nord (f.1988) er grundtvigsk valgmenighedspræst og desuden ph.d.-stipendiat i tysk på Aarhus Universitet, hvor han arbejder med Schopenhauer-receptionen i dansk åndsliv. Han er desuden tilknyttet aarsskriftet-critique.dk som fast skribent.

Tilmeld dig her