Konservatisme med kinesiske karakteristika

Begrebet konservatisme bruges om alle slags bevægelser, der ønsker at bevare et eller andet. Men konservatismen som politisk ideologi er specifik vestlig. Erik Winther Paisley viser i sin artikel forskellen mellem en frihedsorienteret vestlig konservatisme og den kinesiske konfucianisme, der ofte kaldes konservativ. Denne konservatisme er dog slet ikke konservativ i vores forstand, men imod forandring i det hele taget, hvorfor også det kinesiske kommunistparti har genoptaget arven efter konfucianismen.

UDDRAG

”Konservatismen som vi kender den i dens forskellige angelsaksiske og kontinentale fremtrædelsesformer er et fænomen, der specifikt knytter sig til vores vestlige kulturkreds. Poul Schlüter udtrykte det kontant: ”[V]i konservative står for den vesterlandske livsform. Den vil vi kæmpe for at bevare”

”Bell skriver i 2006, men også i 90′ernes (nu miskrediterede) ”Asian Values”-bevægelse kunne man se en kimen til at hævde asiatiske politiske traditioner over vestlige, der blev opfattet som utilstrækkelige og uegnede til de mere kollektivistiske asiatiske samfund”

Erik Winther Paisley studerer antropologi ved Københavns Universitet

Printervenlig udgave