Den store tavshed

Tale er sølv men tavshed er guld. Sådan lyder et klassisk bonmot. Det er rigtigt i dobbelt forstand. Tavshed koster. Og tavshed koster dyrt. Vi bringer her Jon Eiriks Lundbergs illustrerede essay om Corona og den store tavshed. Læs også hans prosadigt “Karantæne”.

Af Jon Eirik Lundberg

Den første læge, der advarede om Covid-19, Li Wenliang, døde i februar. Hans kollega, Ai Fen, er forsvundet.

Den mest prominente kineser der har kritiseret de kinesiske myndigheders ageren op til krisen, Ren Zhiqiang, er også sporløst væk.

Juraprofessor Xu Zhangrun er afsondret fra omverdenen efter han postede kritik af myndighedernes censur i den kritiske, indledende fase.

Advokaten Chen Quishi rejste til Wuhan for at undersøge forholdene, og er ikke set siden.

Europæiske ledere er bekymrede for krisens påvirkning på EU. For Frankrigs præsident, Emanuel Macron, er pandemien et ”sandhedens øjeblik”.

Under dække af coronakrisen går den kinesiske regering efter ledelsen af demokratibevægelsen i Hong Kong.

 

Er Kina en supermagt? USA er afgjort en supermagt, og ingen statsleder i verden bliver kritiseret så massivt som USA’s præsident. Kritikere af den kinesiske ledelse forsvinder sporløst. Alligevel taler man om landet som en supermagt ved siden af USA. Men hvilken styrke mener man censuren er et udtryk for?


Dette er den anden side af tavshedskulturen. I Vesten høster vi bare fordelene. Billig arbejdskraft, store afsætningsmarkeder, overskud på handelsbalancen, velfærd og flexicurity til borgerne. Højeste score på lykkemålningerne.

Tavshedskulturen har nærmest været en guldgrube. Nu er den en dødsgang ingen rigtig ved om de sidder på. Festen er slut. Diktaturets knebel kom sammen med containerne længe før mundbindene.

Man taler om at Covid-19 har kostet Danmark 50 pct. af BNP for 2019. Økonomien står til at krympe med 10 pct.

Tavshed er dyrt

Jon Eirik Lundberg er direktør for Læssø kunsthal, forfatter og musiker.

Alle Illustrationer af forfatteren.

 

 

Støt kulturkampen!

Tak fordi du læser vores artikler. Hos Årsskriftet Critique ønsker vi at udfordre samfundsdebatten og særligt udvikle den borgerlige og konservative samfundskritik. Derfor kræver vi heller ikke betaling for vores online-stof og har ikke tænkt os at gøre det.

Men vi har ingen reklameindtægter, ingen rige onkler og ingen adgang til offentlig støtte. Derfor er vi afhængige af dit økonomiske bidrag for at holde gryden i gang. Vi tager med glæde imod bidrag af alle størrelser.

Ved at støtte os, støtter du en fremtid for en velfunderet, nuanceret borgerlig idé- og samfundsdebat og er med til at brede den borgerlige samfundskritik ud til flere. Ved brug af Paypal kan du sågar oprette en fast månedlig donation. Vi takker for dit bidrag.

Støt Årsskriftet Critique via MobilePay!