Når man bare ikke er lesbisk nok

Af Stig Høgh Rasmussen

Identiteten og identitetspolitikken fylder meget i disse tider. Faktisk alt for meget. Især i den offentlige debat er identiteten et forstærkende argument. For visse er den endda et argument i sig selv.

Og modparten skal tie stille. Punktum. Mænd skal ikke have en holdning til kvindekvoter, heteroseksuelle skal ikke kritisere den årlige parade, etsprogede har bare at holde bøtte om tolkegebyret, og sådan kunne man fortsætte.

I den kommende TV serie ”Batwoman”, havde man i primo august offentliggjort, at den australske skuespillerinde Ruby Rose ville få hovedrollen. I mangfoldighedens navn er titelrollen som Batwoman omskrevet til både at være lesbisk og jødisk.

Mangfoldighed og repræsentation så det basker!

Men troede man, at dette ville tilfredsstille de ellers så arrige ”Social Justice Warriors”, tog man fejl. Det var jo for det første problematisk, at Rose ikke var jødisk. Hvordan kunne hun så spille en jødisk superhelt? For det andet var Rose tilsyneladende heller ikke lesbisk nok til at kunne spille en lesbisk karakter. Rose har ellers i lang tid fortalt, at hun er tiltrukket af kvinder.

Episoden fik i øvrigt Rose til at slette sin Twitterkonto.

De rigtige og de forkerte

Danske politikere som Lars Aslan Rasmussen og Naser Khader kaldes kokosnødder. Det er en terminologi, vi har importeret fra USA, hvor amerikanere med minoritetsbaggrund, der samtidig er højreorienterede, kaldes ”Onkel Tom”.

Det er idéen om den autentiske minoritetsperson, der i kraft af deres hudfarve, seksuelle præferencer eller køn tilskrives bestemte holdninger, meninger og endda udseende. Det er først og fremmest en ide, der opleves internt i minoritetsgrupper: En hadefuld og ekskluderende attitude fra dem, der selv efterlyser respekt og tolerance. Der findes altså en rigtig og en forkert måde at tilhøre en minoritet på.

I tilfældet med Rose gik kritikken på, at hun til trods for det åbenlyse – og biologisk korrekte – ikke ville definere sig selv som kvinde. Det er måske dumt nok i sig selv, men gør det ikke mere rimeligt, at hun ikke skulle spille en jødisk-lesbisk kvinde i kattekostume.

Sidste år måtte den fransk-algeriske skuespillerinde Sofia Boutella lægge øre til samme form for beskyldninger. Til trods for sin nordafrikanske herkomst måtte hun ikke få rollen som en ægyptisk prinsesse. Boutella var alt for hvid til at kunne spille rollen autentisk.

De nye krænkede

Engang ville protester over en lesbisk skuespillerinde sandsynligt være kommet fra religiøse og højreorienterede organisationer. Selvom det kunne være fristende at påstå, at en persons præferencer ikke længere skulle have en betydning for deres evne til at arbejde, viser Batwoman episoden at dette langtfra er tilfældet. Det viser blot, at krænkelsen gennem årene er flyttet fra højre til venstre, og at mangfoldighedskrigerne i dag indtager en plads, der engang var besat af dem, de påstår at kæmpe imod. Alt sammen i mangfoldighedens hellige navn. Og på sigt et problem. Især for filmindustrien og skuespillerfaget.


Stig Høgh Rasmussen er stud.jur. på Aarhus Universitet. Han er aktiv i Konservativ Ungdom og har bl.a. skrevet for tidsskriftet Paragraf. Derudover er han altid krænket af krænkelseskulturen. På aarsskriftet-critique.dk skriver han om bl.a. retsstaten, udlændingepolitik, de postfaktuelle indspark i debatten og naturligvis krænkelseskulturen.