Tro, viden og den fri vilje

Forside-til-hjemmeside-462x700

gisselKonservative stemmer kæmpede imod en fremvoksende positivistisk ateisme i 1800-tallet; al viden må i sidste ende være baseret på tro, argumenterede de konservative, der også holdte på, at mennesket har en fri vilje. Historiker Jon Gissel giver her en kortere udlægning af de centrale konservative argumenter, som han giver en længere behandling i bogen Konservatisme og kulturkamp:

“Hvad viljen angår, ser der i dag ud til at være en dobbeltholdning: På den ene side roses et personligt valg, når det gælder at følge sin drøm, at realisere sig selv, at bestemme selv. Heri må ligge, at vi har en fri vilje, ellers giver det ikke mening. På den anden side benægtes det direkte, at vi har en fri vilje, når det gælder usund livsstil, rygning og dårlige madvaner. Ansvar og viljens frihed opretholdes, når det gælder den udadvendte aktivitet og det, der lykkes, mens de samme aspekter undertrykkes, når det gælder emner, som kræver, at man arbejder med sig selv og pålægger sig selv visse begrænsninger.”

 

“Det er en illusion at mene, at nogen menneskelig viden er uden tro. Tro og viden følges ad. Den, som ikke vil tro på Gud og på Hans åbenbaring, må tro på Verden, på fornuften, på naturen. Fra det ene eller det andet standpunkt udvikler man fra sin forudsætning sin viden. Det er forkert, at tro står på den ene side, en viden uden forudsætninger på den anden. Al videnskab går tilbage til visse første antagelser, hvis sandhed ikke kan demonstreres, men kun fattes umiddelbart, og dette er netop tro.”

Du kan tegne gratis abonnement på Replique og få artiklerne leveret i din indbakke månedligt ved at trykke her.

Vil du læse mere borgerlig samfundsdebat? Årsskriftet Critique bringer artikler fra og om den konservative og borgerlige kultur-, idé- og samfundsdebat. Det udkommer hvert efterår og indeholder over hundrede siders forskning, formidling, essays, polemik, politik og debat. Du kan bestille det her.

Printervenlig udgave

Denne side bliver drevet af frivilige kræfter og vi har brug for din støtte, hvis vi skal have råd til annoncering, nyt software mm.
Hjælp os ved at donere et beløb til os. Vi tager med glæde imod bidrag af alle størrelser.